Lijek pronalaze u humanitarnom radu

90-ih su ratovali za Hrvatsku, i danas se bore za svoje suborce, da ih izvuku iz kuće, da im osmisle kvalitetan i dostojanstven život.

Članovi Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a grada Solina, lijek pronalaze u humanitarnom radu i osmišljavanju projekata na dobrobit svima, braniteljima, ali i Hrvatskoj za koju su se borili.

Na mjestu zastave u budućnosti bi trebala biti ulazna vrata azila za životinje na Blacama, zakozjačkom solinskom predjelu. Jedan je to od projekata solinske Udruge. Planiraju i eko park za autohtone hrvatske pasmine. U njemu bi posao trebalo pronaći 110 branitelja. U azilu će biti smještaj za životinje lutalice, no ne u kavezima nego više kao hotel s hranjenjem i briga o svima. Druga stvar će biti agility centar i osmišljeni boravak i interakcija s djecom i braniteljima,  objašnjava Tamara Bukić, dr. vet., stručni suradnik Udruge.

Sadržaji bi imali edukativnu, ekološku i turističku funkciju. Ujedno to bi bio i rehabilitacijski centar za branitelje. Jedan od njih je i predsjednik Udruge, Momir Stojanac, koji je od 1991. do 1994. bio na svim bojištima, od Vukovara do Dubrovnika. Dva puta je i ranjen. Ponosan na prošlost, usmjeren na budućnost. Jedini je problem u birokraciji i sustavu koji nas koči, tri godine smo čekali lokacijsku dozvolu. A planovi su odlični, prepoznati i u EU gdje nas čekaju novci iz EU fondova, gotovo bespovratni. I zapošljavanje 110 ljudi nije mala stvar,  naglašava Momir.

Udruga je iznimno aktivna, žele pomoći zajednici, sebi i drugima. Braniteljska populacija ima jako puno problema. Ne žele samo čekati, već pomoći pronaći rješenja. Azil za životinje, smatraju, jedno je od njih. To je jedan projekt usmjeren za dobrobit životinja, a u drugom planu to će biti i rehabilitacijski centar za branitelje. Cilj nam je maknuti branitelje s ulica, jer pojedi su korisnici pučke kuhinje, a oni bi mogli ovdje poštenim radom zaraditi plaće, smatra Franko Žižić dragovoljac Domovinskog rata. Franko je od samog početka branio Domovinu, na južnom bojištu bio je s kolegom Slavenom Čulićem. Iako su, kažu, ratovali za slobodu, a ne za plaću ili mirovinu, sigurno su zaslužili mnogo više.

Solinska Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a nesebično pomaže kome god može. Poručuju, u ratu smo bili uz narod, želimo to i u miru. Stoga organiziraju i humanitarne akcije. Pomažu drugima, prose za sebe, kažu, i novac i prostor za Udrugu koji bi im itekako dobro došao. Jer žele raditi i pomagati, a najbolje znaju kako je i mnogim braniteljima pomoć dobrodošla.

Humanitarni rad za njih je lijek, od kojeg koristi ima cijela Hrvatska, za koju su se i borili.