Zemljopisno srce Zagore

Muć se nekada zvao Zmina, no početkom 18. stoljeća stanovništvo prestaje upotrebljavati naziv Zmina, a ostaje Muć. Nakon II. Svjetskog rata u službenoj su uporabi nazivi Muć – Donji i  Gornji. Muć je zemljopisno srce Zagore.

Danas Muć ima osnovnu školu, vrtić, dobrovoljno vatrogasno društvo, tri prodavaonice, četiri ugostiteljska objekta, hitnu pomoć, tri liječničke ordinacije, dvije stomatološke ordinacije, župni ured, povremeni matični ured, tvornicu metalnih proizvoda i nekoliko manjih tvrtki.

Prema popisu stanovništva 2011., na području općine Muć živjela su 3 882 stanovnika, točno 200 manje nego 10 godina ranije. Ante Vlajčević jedan je od onih koji su se nakon studiranja vratili, oženio se i ima dvoje djece. Pred Dinom Granić, tek upisanom srednjoškolkom, životna je odluka - vratiti se ili ne. Možda je ipak još prerano za donijeti odluku o tome, jer prvo bi Dina rado završila medicinski ili stomatološki fakultet. Prisjetio se 70-godišnji Boženko Kuduz svojih školskih dana, i to s nostalgijom. Iako više nema područnih škola kao nekada jedina osnovna škola Kneza Branimira, kažu mali Mučani, najbolja je i puna djece. Pravi razlog zašto nema malih stanovnika nije samo u iseljavanju, slažu se i Josip i Boženko, već u Mućanima - nitko se ne ženi, problem je u muškima.

Budućnost Muća, slažu se svi, i oni iz Gornjeg i oni iz Donjeg, ne ovisi samo o politici i gospodarstvu nego i o ljubavi  jer djeca su njezin plod. Dodaju kako se momci i cure imaju gdje upoznati – u KUD-u 'Branimir 888'.