'U Hrvatskoj je sve bolje - toplina, ljudi, klima, more...'

Dok mnogi odlaze iz Hrvatske uvijek ima i onih koji dolaze ili se vraćaju. Karlovčanin Zvonko Stepić je od djetinjstva živio u Švedskoj, a sada se nakon više od 50 godina odlučio vratiti u Hrvatsku. Zašto i kako provjerila je ekipa Dobrog jutra.

Prije više od 50 godina Zvonkovi roditelji, kao i mnogi danas, otišli su 'trbuhom za kruhom' iz Karlovca u Švedsku. On je ondje proveo cijeli život, no prije godinu dana se odlučio vratiti u Hrvatsku, u Zadar. Došao sam zato što sam uvijek imao tu želju u duši i uvijek me vuklo ovamo. A imao sam sreću i naišao na fantastičnu ženu koja mi je pomogla da se još brže vratim nego što sam planirao.  Snašo se i kaže da mu je u Zadru fantastično, jedino mu nedostaju tereni za golf kojeg je puno igrao u Švedskoj – vlast bi trebala znati da bi od tog elitnog turizma imali ozbiljno veliki prihod.

Pitanje što je bolje u Švedskoj nego ovdje samo se nameće, a Zvonko nabraja već poznate stvari – jednostavnija birokracija, sigurnija radna mjesta i puno veća zaštita radnika. A u Hrvatskoj je sve (ostalo) bolje, toplina, ljudi, klima, more…  Sve vam je bolje, meni je sve bolje u Hrvatskoj.

Nije mu bilo teško ni s pronalaskom posla ovdje, jer nastavio je raditi isti posao kao i u Švedskoj. Završio sam fizioterapiju i kiropraktiku i to sam radio u Švedskoj. Imao sam svoju ordinaciju, isto kao što sada imam i ovdje u Zadru.  Tim se poslom bavi već 30 godina. Bolesti su vam svugdje iste…  Ljudi radeći puno sjede, ne idu na rekreaciju pa imaju slične probleme po cijeloj Europi – vratna kralježnica i leđa. To su dva najveća svjetska problema.  Pacijenata mu ne manjka, tako da može i ovdje, kao i u Švedskoj, lijepo živjeti. Uspoređujući, ovdje se može živjeti isto kao i vani, ako se radi,  naglašava Zvonko.

A ako vas još u Hrvatsku dovede ljubav, kao Zvonka, onda život ovdje dobije dodatni smisao ljepotu.