Monografija Cetinove Eve

Hrvatsko kanadski slikar Anton Cetin iz Toronta, ali porijeklom iz Bojane kraj Čazme prošle godine proslavio je 80. rođendan, a ove godine 50. rođendan svog omiljenog lika koji slika i crta, svoje Eve. Izdao je monografiju u kojoj donosi pedeset radova, iz svake godine po jedan, od 1967. pa do danas.

'Moja Eva rođena je 1967. u Parizu u vrijeme mira i nade u bolje sutra, u vrijeme kada se pariškim ulicama slobodno šetalo i kada se umjetnost osjećala u zraku', govori Anton Cetin. Slika je od 1967. godine i otada tisuće Eva govore ne samo o sebi ili slikaru, nego i o svijetu.

Pronašao je Evu kojoj je ostao vjeran, i čiji 50. rođendan obilježava monografijom. Kroz Evu se zrcali sve, tu je poetičnost i lirika, osjeća se ljubav prema zavičaju, glazbena crta i duhovnost. Svojim slikama reagira na Domovinski rat te na rušenje 'blizanaca' u New Yorku. Kritičar Vladimir Peter Goss smatra da je u Antonovim radovima, njegovoj Evi jaki izražajni element i ezoterična erotika, nikad eksplicitna, ali vrlo upečatljiva. U monografiji o autoru progovaraju mnogi kritičari.

Nekada već davno na pitanje – kada ćete prestati slikati Evu – Cetin je odgovorio – nikada. I danas nove Eve čekaju da se rode uvijek svježe kao svjedočanstvo umjetnikove inspiracije i doživljaja svijeta.