1200 kugli za čišće more u vološćanskom Mandraću

U lučici Mandrać u Voloskom četrdesetero mališana Dječjeg vrtića Opatija bacilo je u more 1200 kugli s efektivnim mikroorganizmima koji pročišćavaju more. Kugle veličine teniskih loptica potpuno su prirodni proizvod i stvaraju zdrave uvjete za bića koja žive u moru.

One će potonuti u mulj na morskome dnu, a mikroorganizmi u kuglama će se hraniti svim za nas štetnim tvarima, koje će svojim biokemijskim reakcijama i procesima pretvoriti u vitamine i proteine - zdravu hranu za morski biljni i životinjski svijet. Rezultat će biti čisto dno, čišće more i zdraviji morski život u tom moru, tumači Nedjeljko Jovanović, vlasnik i direktor tvrtke Efektivni mikroorganizmi - originalna tehnlogija koja u Rijeci proizvodi pročišćavajuće kugle.

Ekološku akciju u lučici Mandrać promatrao je i Jun Matsumoto iz Osake, predstavnik proizvođača kugli japanske tvrtke "Emro" koja ima predstavništva u 150 zemalja svijeta. Mnogi koriste ovu tehnologiju za čišćenje oceana i mora. Došao sam i ja na ovaj događaj kako bih pridonio da Jadransko more bude još ljepše i čišće, rekao je Matsumoto.

Ova ekološko-edukativna akcija, koju su organizirali Liburnijske vode, Grad Opatija, Dječji vrtić Opatija i DND Opatija, u suradnji s riječkom tvrtkom EM Tehnologije, dio je obilježavnja svjetskog dana EM Mudball Day što se obilježava 8. kolovoza širom svijeta, kako bi se ukazalo na potrebu očuvanja vodnih resursa na planeti Zemlji.