Izložba belgijske umjetnice Ane Marie Maes u Korčuli

Izložbom belgijske umjetnice Ane Marie Maes 'Senzorna koža/ Gerilska košnica', koja će tijekom kolovoza biti postavljena u Korčuli, udruga Siva zona nastavlja ovogodišnju ljetnu sezonu u novom galerijskom prostoru.

Riječ je o projektu koji balansira između umjetnosti i znanosti, a bavi se temom održivosti, preciznije preživljavanjem pčela te novim materijalima i tehnologijama proizvodnje održive bio-plastike.

'The Guerilla Beehive' je nova vrsta košnice koja može biti smještena u bilo kakvo okruženje, uključujući i ona urbana. Takav pčelinjak nema svrhu komercijalne eksploatacije u svrhu proizvodnje pčela, već za monitoriranje pčelinje kolonije i podršku oprašivanju.

Projekt evocira aktualnost teme raširenog kolapsa pčelinjih kolonija te ne koristi klasične znanstvene metode, već hibrid znanstvenih i umjetničkih metoda kako bi podigla razinu svijesti te pokrenula istraživanje drastično novih materijala i promatračkih metoda, ističe se u najavi izložbe.

AnneMarie Maes je umjetnica i istraživačica međunarodne reputacije koja radi na području skulpture, fotografije, videa, instalacija i participativnosti. Maes stvara projekte koji stimuliraju razvoj održivijeg svijeta, a u Laboratoriju za formu i materiju kombinira organičke komponente, biljnu tvar i propolis sa živućim sistemima, gljivama i bakterijama, a kako bi kreirala buduće artefakte. Za seriju radova predstavljenih na izložbi autorica je dobila počasno priznanje u kategoriji Hybrid Art na prestižnom Ars Electronica iz Linza, gdje će ih naknadno i izložiti.

Izložba u Korčuli bit će otvorena do 30. kolovoza.