Novi život starih računala

Često se događa da nam se računalo pokvari, ali zaključimo da se popravak ne isplati i bacamo ga. Ipak, ne mora biti tako, a o tome svjedoči primjer Darka Pažina koji je odlučio popravljati odbačena računala i poklanjati ih djeci kojima su nova računala nedostupna.

Darko Pažin vlasnik je obrta za održavanje računalnih sustava i bavi se servisiranjem računala. Kako su klijenti i poznanici sve češće tražili rabljena računala, osobito laptope za školske obaveze djece, došao je na ideju da računala koja su odbačena osposobi i daruje onima kojima su potrebna, da od više neispravnih računala složi jedno ispravno koje može donirati nekom djetetu. Zamolio je prijatelje i poznanike da ne bacaju svoje stare ili neispravne laptopove, nego da ih pošalju njemu pa da svi zajedno učine dobro djelo.

Odlučio se za obnovu laptopa jer onima koje želi pomoči uglavnom imaju više djece u malim stanovima pa stolno računalo ne bi imali gdje smjestiti. Dodatni razlog je i taj što je kod stolnih računala obično problem nabaviti monitor. K tome ispravni monitori se prodaju, a neispravni su neisplativi za popravak. Naravno, ako postoji prilika i netko se želi riješiti starog stolnog računala u kompletu i to će Darko donirati.

Trenutna ciljana grupa kojima idu donacije su obitelji slabog imovinskog stanja s više djece koja idu u osnovnu ili srednju školu. Više o svojoj akciji govorio je Darko u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: