Srednjovjekovni festival Svetvinčenat

Proteklog je vikenda u istarskog gradiću Svetvinčenat održan 7. Srednjovjekovni festival. Uz kvalitetnu ponudu hrane i pića. moglo se promatrati mačevanje, pucanje iz topova, lov na veprove, i razne druge društvene zabave iz predinternetskog doba.

Naoružani i oklopljeni, zauzimaju srednjovjekovno-renesansni kaštel Grimani. Na tri dana, ključeve grada preuzimaju rođaci iz prošlosti današnjih stanovnika Svetvinčenta. A najbolje će ih čuvati davni prethodnik show biznisa. Dvorska luda.

Svaki dan festivala tematski je. Otvorenje je namijenjeno obiteljskoj zabavi, potom slijedi dan viteških borbi, a posljednji dan namijenjen je oživljavanju starih lokalnih legendi. Svake godine uvodimo poneku novu atrakciju, dolaze nove udruge, tako da i ove godine imamo pet novih udruga koje su sa nama tu,  ističe Dalibor Macan, načelnik općine Svetvinčenat.
Preko dvjesto kostimiranih sudionika, osim iz Hrvatske, došli su iz Slovačke, Italije i Mađarske. Među vitezovima samo je jedna žena, ali prema protivnicima nema milosti. Mačevanjem se bavi od djetinjstva. Volim živjeti u povijesnim kampovima, odlaziti na ovakve festivale, i također volim umjetnost mačevanja, ne baš samo nasilje, već pokrete, za mene je to na granici između borbe i koreografije,  govori Tajana Hevišova iz Slovačke.
U oklopima, hermelinu, dugim haljinama i ogrtačima nije lako na preko 35°C u hladu. Vladar Grimani stoički trpi. Komu će dati ruku svoje kćeri, ima li među natjecateljima svoje favorite? Svašta će se nešto dijelit večeras, ruka moje kćeri, bit će osim toga raznih boca vina i drugih poklona, bitno je uvijek navijat protiv moje žene, a nakon toga svejedno...

Od brojnih viteških disciplina, koja je najzahtjevnija i najteža? Pa za pravog viteza nema teške discipline u stvari, možda je najteže biti džentlmen na kraju,  iskreno kaže Ivan Markulin iz Družbe vitezova zlatnog kaleža, Donja Stubica.
Srednjovjekovni festival atraktivan je mještanima, ali još atraktivniji turistima. U gradić Svetvinčenat svake godine dovede na tisuće posjetitelja. Neki od njih već se pripremaju i sami postati junaci iz daleke povijesti.