Volonter, putnik, vizionar...

Mario Rusek početkom siječnja otišao je u Tanzaniju volontirati. Tamo se zadržao do početka srpnja, gotovo punih 6 mjeseci. Završio je fakultet, Upravljanje u kriznim uvjetima u Velikoj Gorici te se zaposlio u tvrtki za zaštitu intelektualnog vlasništva gdje je radio 3 godine, do svoje 27.

Nakon toga se, kako kaže, zasitio rutiniranog načina života, karijerizma te je shvatio da postoji nešto bolje na ovom svijetu – putovanje, avantura pa ako uz to mogu i pomoći ljudima, time bolje... Nakon mnogih prijava za volontiranje (Ekvador, Nepal, Etiopija...) pozitivan odgovor dobio je od nevladine organizacije CCDO (Children care development organization). Zvali su ga da dođe kao 'project coordinator' i učitelj u Tanzaniju. Oni su mu organizirali smještaj, ali put do tamo i sve ostalo o mom trošku.

Kako je CCDO u međuvremenu upao u financijske probleme, no i dalje se bore, morao je sam sebi i hranu osigurati. Grad u kojem je boravio je Iringa koja je klimatski super, sa smanjenim brojem malarije, ali visokim brojem oboljelih od HIV-a. S mnogim prikupljenim donacijama, od njegova dolaska, počela se graditi i škola u selu Nduli u kojoj je Mario bio učitelj. Kao profesor sam imao 12 učenica kojima sam predavao engleski (zemljopis i povijest uz to) te još 70-ak djece stare između 3 i 5 godina s kojima se edukativno igrao, kupovao lopte i slatkiše.

Volontirajući prošao je i veliki dio Tanzanije: Dar Es Salaam, Mbeya, Iringa, Mwanza (jezero Viktorija i Serengeti), Arusha, Moshi - Marangu (Kilimanjaro) , Makete regiju i Dodomu. Zadnjim je sredstvima kupio povratnu kartu za Kopenhagen te nakon kratke europske avanture (Hamburg – Prag – Brno) stigao kući.

O svojim tanzanijskim danima govorio je Mario u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: