Haynes najavio dokumentarac o grupi Velvet Underground

Redatelj Todd Haynes najavio je na filmskom festivalu u Locarnu da bi mu jedan od idućih projekata mogao biti dokumentarni film o legendarnoj njujorškoj grupi The Velvet Underground.

Haynesova objava uslijedila je svega nekoliko mjeseci nakon što je prvi album grupe "The Velvet Underground & Nico" prosvalio 50. obljetnicu. "Oni su jedan od najutjecajnijih bendova - kao što je rekao Brian Eno, svatko tko je kupio taj album osnovao je bend", rekao je Haynes Varietyju najavljujući projekt.

"Njihov utjecaj nema nikakve veze s prodajom, vidljivošću ili načinom na koji dijelimo ideje o uspjehu", dodao je. Još nenaslovljeni dokumentarac o Velvetima, koji su na početku karijere bili kućni bend u "Factoryju" Andyja Warhola, zasigurno će se bazirati na Warholovim filmovima, ali također i na bogatoj kulturi eksperimentalnog filma, rekao je Haynes.

Warhol i filmaš Paul Morrissey 1966. snimili su "The Velvet Underground and Nico: A Symphony of Sound" (The Velvet Underground: Simfonija zvuka), koji prikazuje jednosatnu probu grupe u njezinom originalnom sastavu koji su činili Lou Reed, Sterling Morrison, Maureen Tucker, John Cale i Nico. Redatelj je dodao kako se nada da će uspjeti intervjuirati preživjele članove grupe. Lou Reed umro je 2013. a Sterling Morrison 1995. godine.

Haynes se u svojim radovima već bavio, na svoj neobični i netradicionalni način, glazbenim ikonama kao što su Karen Carpenter, David Bowie i Bob Dylan u filmovima: Superstar: The Karen Carpenter Story, Velvet Goldmine i I'm Not There, ali film o Velvet Undergroundu bit će prvi puta da Haynes istražuje glazbenu pojavu unutar dokumentarnog žanra.