Uginuo Chantek - prvi orangutan koji je koristio znakovni jezik

Orangutan Chantek, jedan od prvih majmuna koji se koristio znakovnim jezikom, uginuo je u 39. godijni u Altlanti u američkoj saveznoj državi Georgiji, javio je u utorak BBC.

Chantek je živio s antropologicom u Tennesseeiju oko devet godina i naučio je čistiti svoju sobu, rukovati alatom i odlaziti u restoran brze hrane. Kasnije godine proveo je u zoološkom vrtu u Atlanti gdje je liječen od bolesti srca.

Čuvari u zoološkom rekli su da je bio "zanimljive osobnosti" i da će im jako nedostajati. U službenoj izjavi zoološki navodi da je u dobi od 39 godina Chantek bio jedan od najstarijih orangutana u zoološkim vrtovima sjeverne Amerike. Zasad se ne zna od čega je uginuo, no veterinari kažu da su ga liječili od uznapredovale bolesti srca. Orangutani su u gerijatrijskoj dobi nakon 35 godina života, dodaje zoološki vrt.

Chantek je rođen u nacionalnom istraživačkom centru za primate Yerkes u Georgiji i zatim je živio kod antropologice Lyn Miles sa sveučilišta Tennessee u Chattanoogi. U dokumentarnom filmu "Majmun koji je išao na koledž" snimljenom 2014. Chantek među ostalim posprema sobu te odlazi iz sveučilišta u restoran.