Premijerno prikazan dokumentarni film "Črni Kastavac" o Jerryju Ricks

Na završetku 10. festivala Kastav Bluesfest u Kastvu premijerno je prikazan dokumentarni film autora Igora Modrića o country blues gitaristu i pjevaču "Philadelphia" Jerryju Ricksu, koji je posljednju godinu života živio u Kastvu i tamo je sahranjen. Festival blues glazbe u Kastvu utemeljio je glazbenik Damir Halilić Hal nakon Ricksove smrti te mu posvetio festival.

Dokumentarac "Črni Kastavac" govori o Ricksovu životu i glazbenom stvaralaštvu riječima njegovih prijatelja i suradnika, od onih u SAD do onih s kastavskoga područja. Doznaje se da je Ricks bio u kontaktu s mnogim ključnim osobama blues revivala poput Sona Housea, Lightnin' Hopkinsa, Libbe Cottena, Jessea Fullera, Mancea Lipscomba i Lonniea Johnsona. Od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća preselio se u Europu, gdje je živo na brojnim lokacijama neprestano nastupajući. U SAD se vraćao u nekoliko navrata i tamo ostajao po godinu do dvije.

Istaknuto je da je svoj prvi samostalni blues album snimio u Zagrebu 1984. godine, a nakon toga je snimao samostalne albume u Mađarskoj, Austriji i Švicarskoj. Početkom 2007. nastanio se sa suprugom u Kastvu, a krajem te godine umro je od teške bolesti u riječkome KBC-u.

Materijali s filma snimani su u Kastvu, Austriji i Velikoj Britaniji, a cilj filma je promocija Kastva i festivala te odavanje počasti uglednome glazbeniku. Scenarist i redatelj je Igor Modrić, snimatelj Robert Kalčić, skladatelj Damir Halilić Hal i autorica teksta Slavica Mrkić Modrić.

Kastav Bluesfest je održan od 3. do 7. kolovoza u Kastvu, Viškovu, Matuljima i Kostreni. Nastupila su ugledna svjetska imena blues glazbe poput Angele Brown ili sastava Big Steam, potom Zdenka Kovačiček uz pratnju Greenhouse Blues Banda te makedonski Crossroad Bues Band, Soul Fingersa i Luciana Ciancija, Mikea Sponze i Sunnysiders.