Ljetna škola folklora Hrvatske matice iseljenika

I ovog ljeta Hrvatska matica iseljenika organizirala je Ljetnu školu hrvatskoga folklora u Zadru točnije u Boriku.

Ovog ljeta polaznici uče plesove, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga alpskoga područja, odnosno narodne plesove sjeverozapadne Hrvatske – narodne plesove Istre, Grobinštine i Gorskoga kotara, Karlovačkoga Pokuplja, Jaskanskoga prigorja i polja, Samoborskog, Zaprešićkog, Vrapčanskog i Zagrebačkog prigorja i polja, Sesvetskog, Zelinskog i Vrbovečkog prigorja, Zagorja, Međimurja, Podravine, kao i plesove Gradišćanskih Hrvata.

Uz praktična plesna predavanja održavaju se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama toga područja, te predavanja o povijesti plesa i kulturno-povijesnim osobitostima, metodici treninga plesača i plesnim zonama.

Folklorna škola namijenjena je obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz Andriju Ivančana predavanja održavaju vrsni folklorni stručnjaci: Nerina Štajner, Miro Kirinčić, Senka Jurina, Štefan Novak (Austrija), dr. Goran Oreb, Katarina Horvatović, Kristina Benko Markovica, Tibor Bün, Vjekoslav Martinić, a gost predavač je maestro Siniša Leopold. Glazbeni korepetitor je Antun Kottek. Svečana završna priredba u kojoj će sudjelovati svi polaznici Škole održat će se u petak 11. kolovoza, u Boriku od 21 na terasi Omladinskog hostela u Zadru, Obala kneza Trpimira 76.

Atmosferu u ovogodišnjoj školi provjerila je zadarska ekipa HTV-a u razgovoru s Andrijom Ivančanom, voditeljem Škole, Snježanom  Jurišić, organizatoricom škole iz Hrvatske Matice iseljenika i Kristijanom Korušićem, polaznikom škole koji je došao iz Njemačke.