Osniva se Centar za sigurnost i kvalitetu hrane

Novcem iz EU fondova uskoro bi u Hrvatskoj trebala biti osnovana prva institucija za utvrđivanje kvalitete, zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane.

Projekt osnivanja i izgradnje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar uvršten je nedavno na indikativnu listu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta čime je uspješno završena višegodišnja priprema projekta za početak provedbe (2015.). Projekt je u prijavljen na natječaj za sufinanciranje sredstvima EU fondova za projekte u području istraživanju i znanosti. Provedbom ovog projekta NZJZ Dr. Andrija Štampar postat će jedna od vodećih regionalnih znanstveno-istraživačkih institucija u području sigurnosti i kvalitete hrane neanimalnog porijekla.

Centar za sigurnost i kvalitetu hrane bit će jedina institucija u Hrvatskoj i okruženju koja će pružati potpunu analitičku uslugu subjektima u poslovanju s hranom, neophodnu za utvrđivanje kvalitete, zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane. Naime, trenutno  u Hrvatskoj ne postoji znanstveni dokaz da su hrvatski prehrambeni proizvodi zaista izvorno hrvatski, već se oznake 'Izvorno hrvatsko' i 'Hrvatska kvaliteta', koje HGK dodjeljuje proizvodima koji su zadovoljili postavljene kriterije, dodjeljuju temeljem dostupne dokumentacije koja uvijek ostavlja mogućnost krivotvorenja. Centar bi omogućio znanstveno utemeljenu analizu i nedvojbenu potvrdu izvornosti proizvoda te dodatno pridonio brendiranju hrvatskih proizvoda na domaćem i stranom tržištu.

Vrijednost projekta je oko 65 milijuna kuna, a ukoliko projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane bude odobren od strane Ministarstva u predviđenom roku, infrastrukturni bi radovi mogli biti završeni već krajem 2018. U inicijalnoj fazi djelovanja Centra predviđeno je osnivanje baze izotopa za tri skupine proizvoda koji imaju potencijala deklarirati se kao izvorni hrvatski proizvodi s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, a to su med, maslinovo ulje te prirodne mineralne i prirodne izvorske vode. Nakon uspostavljanja baze, izotopnom će se analizom moći utvrditi izvornost proizvoda iz navedenih skupina, a u narednim bi se fazama analize proširile i na druge skupine proizvoda. Osnivanje Centra rezultirat će povećanim obujmom proizvodnje i otvaranjem novih radnih mjesta. U prvoj fazi projekta u Centru će se zaposliti 12 novih znanstvenika, čime će se uvelike doprinijeti povećanju kvalitete stručnih i znanstvenih istraživanja, ali i produkciji radova.

O projektu izgradnje i otvaranja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane više je u Dobrom jutru govorila dr. sc. Sandra Šikić, dipl. ing., zamjenica ravnatelja NZJZ Dr. Andrija Štampar.