Kaštelina, simbol otoka Vira

Mnoge utvrde, kule i gotovo cijeli mali gradovi svjedoče od prošlosti nekoga kraja. Mnoge od njih razasute su i po Hrvatskoj, jedna od njih je i utvrda uz samu obalu mora, Kaštelina na otoku Viru.

Do simbola otoka Vira, utvrde Kaštelina, dolazi se pješice. Uostalom kako i pristoji jednoj povijesnoj građevini. Kaštelini je moguće pristupiti djelomično sa vozilom, a djelomično pješice tako da Kaštelini se može doći putem same obale, nije daleko, udaljena od centra, pješke 15-10 minuta ili s glavne ceste se spustiti autom do pola puta i krenuti pješke kroz šumicu,  otkriva Nina Jovanović iz Vir turizma.

Da preciziramo lokaciju, ova mletačka utvrda, u narodu zvana Kaštelina, nalazi se na punti Kozjak. A kada joj jednom priđete ona priča priče nekih davnih vremena. Nama ih je ispričao Mate Radović, kustos zadarskog arheološkog muzeja. Ova tvrđava, po podacima koje znamo, izgrađena je 1623. o čemu nam govore i tri grba na ulaznim vratima. Jedan od njih pripada obitelji Molin, Francescu Molinu, a on je bio 1623. bio mletački generalni providur za Dalmaciju. Tako da po tom podatku znamo da se najvjerojatnije tvrđava počela graditi 1623.  Upravo u to vrijeme počinju prvi prodori Turaka na ovo područje i zbog zaštite stanovništva iz okolice Zadra, a posebno Nina, Vir postaje strateški važno mjesto. Vojna posada ovdje boravi do polovice 18. stoljeća, kada se nakon mira u Srijemskim Karlovcima pa u Požarevcu utvrđuje granica između Turaka i Venecije, granica se odmiče daleko od Vira, znači iza Knina, tako da utvrda nema više vojnu funkciju pa izlazi iz upotrebe.  Kako bi sačuvali ovu povijesnu znamenitost i povijesnu građevinu na Viru u svibnju 2001. započela je njezina obnova, a završava u travnju 2002. Konzervatorski radovi na sanaciji ove tvrđave rađeni su tako da su se zazidavali oštećeni dijelovi i dozidavali srušeni, osobito kod dvaju kula. Istočna kula se uspjela obnoviti do 10 metara u zrak.  

Sada ovako lijepa i obnovljena Kaštelina stoji kao izdignuta iz mora. Više ne služi za zaštitu već je simbol otoka Vira čiji posjetitelji uživaju u pogledu na nju i priči o njoj.