Što trebamo znati o pčelama

'Pčela je uvijek divlja. Nema pitome pčele. Postoje samo - slobodna pčela i pčela pod nadzorom. Ne može se pčelu prilagoditi sebi kao kravu ili kao psa. Čovjek se mora prilagoditi pčeli. I u tome se vidi hoćeš li moći pčelariti ili ne...' (Damir Rogulja iz udruge Pčelinjak)

Ovih dana puno boravimo na otvorenom te postoji opasnost da naletimo na ljutitog stršljena, osu ili pčelu. Ako namjeravate boraviti u prirodi, ponesite neku mast koja ublažava svrbež uboda, sodu bikarbonu. Gnijezda osa ili stršljenova ne dirajte ili ne pokušavajte zapaliti, već nazovite 112.

Računajte na to kako svaka košnica ima svoje čuvare i ako joj se previše približite oni će braniti svoje imanje. U većini slučajeva ako ih ne uznemirujete, problema neće biti. I svakako provjerite novosti na internetskim stranicama udruge Pčelinjak www.pcelinjak.hr.

Mr. sc. Kristijan Jusić, predsjednik UP Pčelinjak gostovao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska te upozorio gledatelja kako se odnositi prema pčelama te ukazao na njihovu važnost. Reporter Leon Čuljak na imanju pčelara Marice i Stjepana Antolčića iz prve ruke provjerio je što u ovo vrijeme rade pčele i zašto se matična mliječ pčela ponovno tražiti: