'Nadgangavanjem do Japana' 12. kolovoza u zaseoku Rojnica u Cisti Velikoj

Nakon 10 godina festivala 'Uz gangu i bukaru' od kojih je osam bilo na lokalitetu Zadužbina, ove godine će se festival održati 12. kolovoza u zaseoku Rojnica u Cisti Velikoj, u sklopu kojeg će se tradicionalno održati i kulturni događaj 'Nadgangavanjem do Japana'.

Ove godine sve prijavljene gangaške grupe ulaze u širi izbor grupa koje će sudjelovati u projektu koji uključuje odlazak u Japan, nastupanje na određenim lokacijama u Japanu i sudjelovanje u filmu koji će se snimati.

Natjecateljski dio programa podijeljen je na četiri dijela u tri kategorije i nadgangavanje. Pjevaju se tri gange po izlasku u kategorijama ljubavne i životne gange, a treća je slobodna kategorija. Svaka gangaška grupa može 'izazvati' jednu grupu za nadgangavanje, a jedna grupa može biti više puta 'izazvana' na nadgangavanje. Nadgangavanje slijedi nakon sva tri nastupa gangaških grupa.

Samom događaju nazočit će i savjetnik veleposlanika Japana u Hrvatskoj Mitsuhiko Shinomiya. Zemlju izlazećeg sunca organizator je odabrao kao partnera jer Japan ima bogatu tradiciju i kulturu i razvijenu svijest o njoj i njenom očuvanju te posjeduje senzibilitet prepoznavanja i poštivanja takvih vrijednosti.

Ganga je po sadržaju i formi glazbena pojava koja je najvećim dijelom nastala tako što je pojednostavljenom obliku ojkanja (putničkog pjevanja, treskanja) inkorporiran zvuk oponašanja gusala, ili pak jednostavno pridodana dionica oponašanja zvuka gusala. Upisana je 31. listopada 2009. u Registar nematerijalne kulturne baštine, a u registar svjetske nematerijalne kulturne baštine kojem je potreban hitna zaštita od 2010. godine.

Organizatori događaja 'Nadgangavanjem do Japana' su Klub Ciste Velike i prijatelja Zagreb, Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata i Ivo Kuzmanić, višestruko i međunarodno nagrađivani autor etnografskih filmova.