Počela berba soli u stonskoj solani

Solana u Stonu, nastala u 14. stoljeću, jedna je od najstarija u Europi, a moguće i u svijetu. Danas je počela berba u solani koja od toga doba nije mijenjala ni izgled ni način proizvodnje.

Mladići iz Stonskog kraja počeli su raditi u 6 sati ujutro, prije nego što izađe sunce. Iz jednog bazena izvadi se 30 do 100 tona soli i sve se radi ručno. Solana u Stonu, jedna od tri solane u Hrvatskoj, najstarija je u Europi i moguće na svijetu. Potječe iz 14. stoljeća, a i danas je u funkciji.

Nastala je nakon što je Dubrovačka republika 1333. kupila Ston te ga 1360. opasala obrambenim zidom. Ston je postao idealna lokacija za solanu koja je Republici donosila najvise prihoda, 15 900 dukata godišnje. Solana je podijeljena na bazene od kojih je svaki osim Munda (za narod), nazvan po nekom kršćanskom svecu: sv. Frano, sv. Petar i Pavao, sv. Vlaho, sv. Nikola.

Solana izgled i nacin proizvodnje dosad nije mijenjala. Sunce, more, vjetar i čovjek i danas se udružuju kako bi proizveli izvanrednu ekološku sol i solni cvijet. Godisnje se u solani proizvede oko 2000 tona soli. Svetan Pejić, vlasnik solane za gledatelje HRT-a objasno je kako se tradicionalno bere sol u Stonu.