Znate li gdje se nalazi prvi geološki spomenik u Hrvatskoj?

Svake četiri godine geopark Papuk obilazi UNESCO-va komisija svjetske mreže geoparkova kako bi ocijenila dosadašnji rad, ali i planove za budućnost. Geopark Papuk jedini je hrvatski član ove svjetske asocijacije koja okuplja 120 parkova diljem svijeta.

Nepregledne šume, prirodni fenomeni i netaknuta priroda, svake godine privlače sve više turista. Tako je dvočlana komisija za nadzor imala što vidjeti. Na samom početku – eko kamp odmorište, prvo takvo Hrvatskoj. Ovdje se održava i nastava u prirodi. I to na zabavan način. A turista ima odsvakud, uglavnom iz zapadne Europe. Prema vrlo strogim i zahtjevnim kriterijima komisija vrednuje rezultate četverogodišnjeg rada. Iskreno se nadam da ćemo opravdati svoj status i da ćemo steći povjerenje i zadržati ga i u narednom mandatu,  govori Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk.

A za njega je već spreman golem projekt – posjetiteljski centar u Voćinu. Dobra vijest u godini u kojoj park obilježava 18. obljetnicu. Ponosni su i na rezultate. Bilježe povećanje od 24% u broju posjetitelja, što ne čudi uz ovogodišnju novost usluge kampa i kam odmorišta.  Biser do bisera. Među njima Rupnica, morfološki fenomen i prvi geološki spomenik u Hrvatskoj. I članove UNESCO komisije ostavio je bez daha.

Zbog svega djelatnici očekuju pozitivan odgovor komisije i to već potkraj listopada. Mnogo je toga učinjeno, a planovi za očuvanje vrijednosti ovoga jedinstvenog i svjetski zaštićenog područja i dalje su ambiciozni.