"Goran" i "Ne gledaj mi u pijat" nagrađeni na Filmskom festivalu u Herceg Novom

Na 31. Filmskom festivalu Herceg Novi Montenegro film festival, koji se od 1. do 7. kolovoza održao u Herceg Novom, filmu "Goran" Nevia Marasovića dodjeljena je nagrada "Živko Nikolić" za najbolji film, a Hana Jušić je za "Ne gledaj mi u pijat" nagrađena Zlatnom mimozom za režiju, priopćio je HAVC.

Dugometražni igrani film "Goran" Nevia Marasovića prikazan je u sklopu programa 'Kino Orjen', koji daje presjek najzanimljivijih stilskih i žanrovskih iskoraka ostvarenih tijekom prošlogodišnje produkcije. Nagrada Živko Nikolić, ujedno i najvažnija nagrada festivala, dodjeljuje se najhrabrijem i najuzbudljivijem filmu programa, a "Goran" je, prema ocjeni žirija, "rijedak i poseban u kinematografijama regije".

"On smjelo zaobilazi ustaljeni povijesni politički ideološki okvir u kojem nastaju ovdašnji filmovi, te je primjer hrabrog žanrovsko/stilskog iskoraka, ukazujući na smjer u kojem bi u budućnosti mogli nastati neki novi, svježi i drugačiji filmovi s ovih prostora", navodi se u obrazloženju.

Ove godine o najboljem filmu programa odlučivao je žiri u sastavu Đorđe Milosavljević (predsjednik), Sunčica Unevska i Stefan Bošković.

Debitantski dugometražni igrani film "Ne gledaj mi u pijat" prikazan je u sklopu glavnog natjecateljskog programa festivala u Herceg Novom, a Zlatna mimoza za režiju Hani Jušić je pripala zbog "suverene i suptilne orkestracije svih stvaralačkih sastavnica tog dirljivog filma". Žiri je odluku donio u sastavu Milcho Manchevski (predsjednik), Nataša Ninković, Ines Tanović, Zrinko Ogresta i Ivan Salatić. Oba naslova, koja su nastala uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, iza sebe imaju mnogobrojna priznanja i prikazivanja na festivalima diljem svijeta.

Na festivalu su prikazani i dugometražni igrani filmovi "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića, manjinska hrvatska koprodukcija "Oslobođenje Skoplja" Rade i Danila Šerbedžije (hrvatski koproducent je Igor A. Nola iz MP filmske produkcije), te kratkometražni fimovi "Pino" Josipa Lukića, "Fabijan" Lovre Mrđena, "Tanja" Jasne Nanut, "Srami se" Darie Blažević i "Terarij" Hane Jušić.