Kukuruzijada u Čepinskim Martincima

Kukuruzna polja nešto su čime se Slavonci ponose. Kako kukuruz predstaviti na malo drukčiji način, dosjetili su se članovi KUD-a Čepinski Martinci koji već osam godina svoje sumještane uveseljavaju Kukuruzijadom.

Tradicionalna je to manifestacija koja svake godine posjetiteljima prikaže nešto novo te uz bogatu gastronosmku ponudu, dječje igre i suvenire prezentira sve dobrobiti kukuruza. Kukuruzijada u malome mjestu nedaleko od Osijeka temelji se ponajprije na gastronomskoj ponudi.

Od kukuruza se, tvrde organizatori, može pripremiti sve. Najbitnija je – mašta. Kukuruznim danom želi se potaknuti zajedništvo i druženje, a namijenjena je svima. I velikima i malima. Da se dobar glas daleko čuje, dokazali su i gosti kojij je bilo i iz dalekog Dubrovnika. Ovaj mali festival kukuruza začine i tamburaški sastavi te brojne folklorne skupine. Njegovanje tradicije i povratak u djetinjstvo misao je vodilja Kukuruzijade  koja se uspješno održava već osam godina. U biti nam nedostaje prilike za više druženja, nekad prije, u nekim vremenima reći ćemo možda čak i sretnijim, ispred svake kuće je u našem mjestu bila klupa gdje se svake nedjelje popodne družilo zabavljalo, prepričavalo i gdje je na vatri se pekao kukuruz,  naglašava Dubravka Sudar, predsjednica KUD-a Čepinski Martinci.

Svake godine Martinčani se tako prisjete kako se u njihovu selu živjelo u davna vremena te pokazuju da i danas, ovo malo mjesto, odiše duhom zajedništva.