Marko će trčati na krov Europe

Početkom rujna Zagrepčanin Marko Tomičić, planinski trkač, pokušat će srušiti svjetski rekord u brzini uspona na krov Europe, Mont Blanc.


Marko Tomičić (35) planinski trkač iz Zagreba po zanimanju je prodajni predstavnik, a početkom rujna pokušat će srušiti rekord uspona na Mont Blanc. Brdsko trčanje postalo mi je zanimljivi jer sam kao školarac razvio pluća veslanjem i uvijek sam izdržavao i najveće napore. Priča počinje 2013. g. na Planici u Sloveniji. Tada sam prvi puta isprobao utrku uz brijeg i odmah se zaljubio. Nije tada napravljen neki rezultat, ali time sam krenuo na osobni put napretka, iz znatiželje. Osim provodeći vrijeme u Alpama u Sloveniji, formu sam brusio i na Medvednici, točnije na Bikčevićevoj stazi prema Puntijarki na kojoj sada imam rezultat 24:46 Prosječnom planinaru za uspon treba sat i pol, a za uspon i silaz Marku je ukupno dovoljno svega 38 minuta.

2016. imao sam važnu utrku na vrh Grintovec u Kamniškim Alpama u Sloveniji, Svjetski pokal, gdje sam nakon što sam se odvojio s vodećom skupinom (nas šest), doživio ozljedu zbog koje mi je otišla sezona. Vratio sam se u listopadu iste godine da vidim gdje sam. Nije bilo uspješno jer noge nisu slušale zbog oporavka.

2017. sam započeo napornim treninzima u Alpama i na Medvednici te sam povratio formu, dapače, bolja je nego ikada. Na mjerenjima sam postigao 10:26 na 100m, što je dobar sprinterski rezultat, jer za pripreme radim strašno puno ravnih dionica s ubrzanjima. Na Sljemenu 24:46, što mi je zapravo bio okidač da se odlučim na veliku stvar.

Pratim nekoliko godina španjolskog trkača Killiana Jorneta, koji drži rekord uspona na Mont Blanc s ukupno 4 sata i 57 minuta za uspon i silazak  i mogu reći da mi je uzor. Odmah sam bio siguran da se želim popeti na Mont Blanc prije njega, naravno, uz veliki respekt. Napravio sam lakšu provjeru na Zagreb trailu gdje sam završio na 5. mjestu.

Marko će na svoju priliku života krenuti 9. rujna i pokušat će biti brži od 4 sata i 57 minuta za uspon i silazak. Kreće iz Chamonixa s visine od oko 1000 metara, a cilj mu je na vrhu, na 4 808 metara. Dužina staze koju planira pretrčati iznosi 28.5 km. Usporedbe radi, podsjetimo na podatak da planinarima samo za uspon na Mont Blanc treba minimalno 10 sati, a prosječno traje jedan dan.

Kako to izgleda trčati u kratkim hlačama na planinu visoku gotovo pet tisuća metara, kako se priprema i u čemu je užitak planinskog trčanja govorio je Marko u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: