Sve spremno za 20. maraton lađa

U dolini Neretve počele su pripremne utrke za 20. maraton lađa. Lađari su se u Opuzenu borili za startne pozicije na glavnoj utrci od Metkovića do Ploča, koja će se održati u subotu.

Brzinske utrke ili lađarski pole-position trajale su pet sati jer se veslalo u samo dvije lađe - u jednoj su se ekipe zagrijavale, a u drugoj natjecale. Upravo da se izbjegnu nekakve moguće priče o tome da nisu isti uvjeti svakome.Žestoko se krenulo od samog početka jer staza s okretištem na sredini duga je samo 240 metara pa stotinke odlučuju. No, ima i onih kojima pobjeda na Maratonu lađa nije primarni cilj.

Dugo su vodili lađari Zavoda za transfuziju iz Zagreba a onda su na prvo mjesto izbili Južnjaci iz Ploča. Slavlje Južnjaka kratko je trajalo jer redoslijed je utvrđen prema rezultatima na prošlogodišnjoj glavnoj utrci, tako da oni najbolje plasirani veslaju posljednji. Prošlogodišnji pobjednici Maratona lađa, Argonauti iz Bjelovara, nastupili su posljednji, no ostvarili su šesto vrijeme, što im je donijelo start iz prvog reda na glavnoj utrci.

Glavna utrka - Maraton lađa od Metkovića do Ploča počinje u subotu u 17 sati.