Što znate o zvijezdama provjerite u riječkom Astronomskom centru

Ljeto je godišnje doba kada nam se pogled nešto češće diže prema nebu. Posebice kada odemo izvan grada i postanemo romantični u suton gledajući zvijezde. Kakvo je naše znanje o zvijezdama najbolje je provjeriti u riječkom Astronomskom centru gdje se nalaze i zvjezdarnica i planetarij.

Posjetite ovaj jedinstveni centar koji popularizira razne znanosti te ima niz posebnosti. To je prvi i jedini astronomski centar u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij. Jedini je digitalni planetarij u Hrvatskoj s programom u digitalnom planetariju i zvjezdarnici (filmovi, interaktivne prezentacije, promatranja, predavanja, izložbe, koncerti i dr.).

Do Astronomskog centra možete doći javnim gradskim prijevozom (što je rijetkost u svijetu), a nalazi se na brdu Sv. Križ koje se smatra najstarijim arheološkim lokalitetom u Rijeci, od ožujka 2006. godine preventivno zaštićenim kao kulturno dobro Republike Hrvatske. U blizini Centra nalazi se srednjovjekovna crkva sv. Križa bogata poviješću, a na brdu sv. Križ pronađeni su najkraći zapis glagoljice iz 13. st, te kipić Rimske vučice.

S riječke zvjezdarnice otkrivene su dvije promjenjive zvijezde. Riječki planetarij postao je dio Međunarodne udruge planetarija – IPS (International Planetarium Society). U prostorima Astronomskog centra Rijeka djeluje i Akademsko astronomsko društvo Rijeka.

Što sve možete vidjeti provjerila je ekipa Dobrog jutra: