Perućko jezero, skriveni biser sinjskoga zaleđa

Rijetki su prostori mediteranskog zaobalja tako turistički atraktivni poput Dalmatinske zagore. Začuđuje, stoga, primjer Perućkoga jezera, čiji širi prostor bilježi tek rijetke vizionare koji su pokrenuli turističku promociju tog bisera sinjskoga zaleđa.

Tek pogled iz zraka otkriva veličinu i ljepotu Perućkog jezera.  S 15 četvornih kilometara vodene površine Perućko jezero na trećem je mjestu naših najvećih jezera. Okruženo Svilajom sa zapada i dinarskim masivom s istoka, jezero je svojevrsno more Dalmatinske zagore. Zbog velikih razlika u dubini vode, plaže se ne mogu potpuno urediti, ali rijetkim kupačima to ne smeta. Perućko je jezero potpuno neiskorišten turistički potencijal. Tek su se rijetki odlučili baviti turizmom.

Primjerice, u selu Dabar, smještenom na području općine Hrvace, na obali jezera skupina branitelja pokrenula je zadrugu koja se bavi avanturističkim turizmom. Kampovi za djecu već godinama okupljaju najmlađe iz cijele Hrvatske. Sportovi na vodi, upoznavanje gornjeg toka rijeke Cetine, ali i stjecanje osnovnog znanja o boravku u prirodi i pružanju prve pomoći, sadržaji su koji internetsku generaciju ostavljaju bez daha. To potvrđuju i plivači vinkovačkoga kluba Barutana koji su sudjelovali u ekološkoj akciji čišćenja rijeke. Boravak na Perući oduševio je mlade Slavonce.

Ekološki čist prostor, netaknuta priroda u blizini Sinja, Vrlike i Splita strpljivo čeka još poduzetnih ljudi. Poslovnih ideja za turističke projekte na Perućkome jezeru moglo bi biti bezbroj. Branitelji okupljeni u Zadruzi Patriot često se koriste sredstvima europskih fondova razvijajući avanturistički turizam u Dabru na Perući.

To je malen, ali vrijedan pomak za Dalmatinsku zagoru koju mnogi doživljavaju zaboravljenom i napuštenom zemljom. Namjera im je, kažu, očuvati prostor jezera, a turistima ponuditi aktivan odmor pokraj tog bisera cetinskoga kraja.