Festival pijeska "Čarolija koja nastaje i nestaje" u Ninu

U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina u subotu se održava 3. Festival pijeska pod nazivom 'Čarolija koja nastaje i nestaje'.

Uz vodstvo kipara mentora na plažama djeca će graditi poznate ninske crkvice i druge skulpture, a uz to se i dobro zabaviti te osvojiti vrijedne i neobične nagrade. Skulpture od pijeska počete su se raditi od 7 sati ujutro na dvije lokacije, dok je ocjenjivanje najboljih skulptura predviđeno u 11 sati.

Grad Nin koji se izdvaja među mnoštvom turističkih destinacija s čak osam kilometara dugačkim  prekrasnim pješčanim plažama tako će po treći put ugostiti djecu i sve zaljubljenike na pješčanim sprudovima prepoznatljivih plaža - Kraljičinoj plaži i plaži Ždrijac.Organizator poziva sve, i male i velike da sudjeluju u ovom jedinstvenom pješčanom doživljaju u kojem se spajaju kulturna i prirodna baština Nina. Ninske plaže jedan su od njegovih zaštitnih znakova i impresivna slika koju pamte svi koji su barem jednom ondje bili, a mnogi ih ubrajaju među najljepše u Hrvatskoj pa i u svijetu.

Ukupna je dužina ninskih plaža čak 8000 metara. Najdulja i najpoznatija od njih je 3 kilometara duga, pješčana Kraljičina plaža uz koju je vezana i legenda. Predaja kaže da je suprugu prvog hrvatskog kralja Tomislava posebno privukla njezina ljepota pa je kraljevska obitelj ondje, kad god su službeno dolazili u Nin, posjećivala tu plažu i u njoj uživala u rijetkim opuštenijim obiteljskim trenucima.

Otuda i ime plaže u čijoj ljepoti, zbog iznimno dugog plićaka, uživaju i obitelji sa malom djecom. Zanimljivo je i to da na putu do nje treba prijeći desetak metara dugi plićak, a u njezinoj se blizini nalazi najveći poznati lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj.