Počeo 23. Sarajevo film festival

Počelo je 23. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF) na kojem će do 18. kolovoza biti prikazano 235 filmova, a za naslov najboljega u kategoriji igranog filma natjecat će se sedam ostvarenja. Posebni gosti ovogodišnjeg SFF-a su proslavljeni američki redatelj Oliver Stone te britanski glumac John Cleese.

Gosti polako stižu, a Sarajevo postaje filmska meka za mnogobrojne turiste i filmaše. I ovaj, 23. put po redu upućen je poziv i Bonu Voxu da posjeti Sarajevski filmski festival i preuzme počasno Srce Sarajeva. Iz direkcije festivala kažu - njegov dolazak nije potvrđen, ali nikad se ne zna. Možda će ujutro s građanima Sarajeva piti kavu na Pozorišnom trgu.

Na Sarajevo Film Festivalu, koji se ove godine u glavnom gradu BiH održava do 18. kolovoza, u raznim će se natjecateljskim i nenatjecateljskim sekcijama prikazati niz hrvatskih naslova i manjinski koprodukcija, a neki od njih upravo će u Sarajevu imati svoje premijere, priopćio je HAVC.

U natjecateljskom programu dokumentarnog filma natječe se jedan hrvatski naslov i četiri dugometražne hrvatske manjinske koprodukcije. Tako će svjetsku premijeru u Sarajevu imati dokumentarci "Dom" redatelja Zdenka Jurilja, nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza (bosanskohercegovački koproducent je producentska kuća Kadar iz Širokog Brijega) i "Kada dođu svinje" redateljice Biljane Tutorov, nastao u koprodukciji Srbije, Hrvatske i BiH (hrvatski koproducent je Kinematograf).

Prikazat će se i novi film srpskog redatelja Borisa Mitića "Slatko od ništa", kojemu je koproducent hrvatska produkcijska kuća Anti-Apsurd, te film Playing Men Slovenca Matjaža Ivanišina, koji je na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu FIDMarseille osvojio nagradu Georges de Beauregard (hrvatski koproducent filma je Restart).

Kratkometražni filmU programu kratkometražnog filma svoju će međunarodnu premijeru imati film Tome Luetića "Plan A", a projekcija na festivalu bit će mu i međunarodna premijera. Regionalnu premijeru u istom programu imat će i debitantski igrani film Antonete Alamat Kusijanović "U plavetnilo", koji će se prikazati i u sklopu programa TeenArena.

Svjetsku premijeru film je imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem u sekciji 'Generation 14plus'. Oba filma u Sarajevu se natječu za Nagradu za najbolji kratki film, te za dvije specijalne plakete žirija. Filmovi iz ovog programa u konkurenciji su i za direktnu nominaciju Europske filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma.

U konkurenciji studentskog filma sudjeluje mlada hrvatska redateljica Nikica Zdunić sa svojim ostvarenjem "13+". Program 'U fokusu' donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle godine, a u njemu će se naći višestruko nagrađivani prvijenac Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat".

U Sarajevu će se u sklopu programa 'Pretpremijere' prikazati novi film Branka Schmidta "Agape", koji je na Pulskom filmskom festivalu nagrađen Zlatnom Arenom za montažu (Hrvoje Mršić). I dječji program donosi "Ježevu kuću" Eve Cvijanović, a prikazat će se i "Koyaa - razigrani autić" u režiji Kolje Sakside. U sklopu sad već tradicionalnog programa 'Zagreb Film Festival Najbolje od Kockica' prikazat će se četiri kratkometražna igrana filma: "Med i mliko" Marka Jukića, "Mliječni zub" Saše Ban, "Po čovika" Kristine Kumrić i "Tanja" Jasne Nanut, dok će posebnu projekciju imati "Čistačica" Matije Vukšića.

Prisutni i na industrijskim dijelovima festivala

Hrvatski filmaši također sudjeluju i na industrijskim dijelovima festivala, 'Talents Sarajevo' i 'CineLink dani filmske industrije'. U programu 'CineLink Work In Progress' sudjeluje igrani dugometražni film Bobe Jelčića "Sam samcat", čiji je producent hrvatski Spiritus Movens. U programu 'CineLink Drama', koji potiče dramske serije, sudjeluju dva hrvatska projekta, "Područje bez signala" autora Ankice Jurić Tilić i Roberta Perišića te "Dunav" Sandre Antolić. Kako bi dali doprinos procesu razvoja dramskog serijskog programa u regiji, 'CineLink dani filmske industrije' uvode gotovinsku nagradu u vrijednosti od 10 tisuća eura koju sponzorira Filmski centar Srbije.Osim toga, na radionici 'Docu Rough Cut Boutique' od ove godine uveden je novi modul u kojem su autori dobili komentare i sugestije na materijal na kojemu još uvijek rade. Taj pripremni modul održan je u Sofiji od 21. do 25. lipnja, a završni dio radionice održat će se tijekom festivala u Sarajevu na zatvorenim projekcijama projekata. U programu sudjeluje Nebojša Slijepčević s filmom u razvoju naziva "Srbenka". Od hrvatskih filmaša u program su uključeni redatelj Filip Heraković, producentice Ana Vidović, Zorka Klapan, Tena Gojić i Hana Hribar, scenaristica Nikolina Bogdanović, montažerka Doris Dodig te direktori fotografije Dragan Šiša, Magdalena Ptiček i Bojan Mrđenović. Uz sve navedeno, u sklopu festivala obilježit će se i 'Factumovih 20 godina'. Riječ je o nizu prigodnih programa u kojima sudjeluje ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski.


Ovogodišnji festival 11. kolovoza otvara film "Druga strana nade" finskog redatelja Akija Kaurismäkija, a tijekom osam dana trajanja prikazat će se 235 filmova u 18 različitih programa. Nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti bit će na festivalu uručena redatelju Oliveru Stoneu i komičaru Johnu Cleeseu.'Talents Sarajevo' će tijekom 23. Sarajevo Film Festivala ugostiti 70 perspektivnih glumaca, snimatelja, redatelja, montažera, filmskih kritičara, producenata i scenarista iz Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza. Prethodnih deset godina postojanja program se kontinuirano razvijao i postupno je prerastao u regionalno središte za upoznavanje i obuku perspektivnih filmskih radnika.programu kratkometražnog filma svoju će međunarodnu premijeru imati film Tome Luetića "Plan A", a projekcija na festivalu bit će mu i međunarodna premijera. Regionalnu premijeru u istom programu imat će i debitantski igrani film Antonete Alamat Kusijanović "U plavetnilo", koji će se prikazati i u sklopu programa TeenArena.

Svjetsku premijeru film je imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem u sekciji 'Generation 14plus'. Oba filma u Sarajevu se natječu za Nagradu za najbolji kratki film, te za dvije specijalne plakete žirija. Filmovi iz ovog programa u konkurenciji su i za direktnu nominaciju Europske filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma.

U konkurenciji studentskog filma sudjeluje mlada hrvatska redateljica Nikica Zdunić sa svojim ostvarenjem "13+". Program 'U fokusu' donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle godine, a u njemu će se naći višestruko nagrađivani prvijenac Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat".

U Sarajevu će se u sklopu programa 'Pretpremijere' prikazati novi film Branka Schmidta "Agape", koji je na Pulskom filmskom festivalu nagrađen Zlatnom Arenom za montažu (Hrvoje Mršić). I dječji program donosi "Ježevu kuću" Eve Cvijanović, a prikazat će se i "Koyaa - razigrani autić" u režiji Kolje Sakside. U sklopu sad već tradicionalnog programa 'Zagreb Film Festival Najbolje od Kockica' prikazat će se četiri kratkometražna igrana filma: "Med i mliko" Marka Jukića, "Mliječni zub" Saše Ban, "Po čovika" Kristine Kumrić i "Tanja" Jasne Nanut, dok će posebnu projekciju imati "Čistačica" Matije Vukšića.Oba filma imat će regionalne premijere u Sarajevu. U sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma prikazat će se "Vodič kroz crnu rupu", čiju režiju potpisuju Zlatko Pranjić i Aleksandar Nikolić. Svi navedeni filmovi u konkurenciji su za nagradu Srce Sarajeva, Nagradu za ljudska prava te Specijalnu nagradu.

Domaći naslovi prikazat će se i u sklopu sekcije 'BH film'. Tako će Sarajevska publika moći pogledati višestruko nagrađivani animirani film "Ježeva kuća" Eve Cvijanović, dugometražnu igranu dramu Kristijana Milića "Mrtve ribe", te manjinske koprodukcije "Muškarci ne plaču" redatelja Alena Drljevića, koji će se prikazati i na gala projekciji izvan konkurencije u programu igranog filma, "Amateri" u režiji Graemea Colea, "Bijeli put" Zdenka Jurilja, "Dvije škole" Srđana Šarenca, "Posljednja barijera" Jasmina Durakovića, "Ruski film ceste" Dmitriija Kalashnikova, "Vodič kroz crnu rupu" Zlatka Pranjića i Aleksandra Nikolića i film "Žaba" Elmira Jukića, koji se prikazuje i u sklopu programa Open air.