Oliver Stone stigao u Sarajevo

Sarajevski filmski festival već treću noć donosi dašak filmske čarolije građanima, mnogobrojnim turistima i filmašima koji trenutačno borave u Sarajevu.

Počasno srce Sarajeva za doprinos filmskoj umjetnosti preuzet će oskarovac Oliver Stone koji je stigao u Sarajevo. Višestruki dobitnik Oscara, koji je režirao više od 20 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, stigao je u bez velike pompe - redovitim komercijalnim letom.

Njegov četverosatni dokumentarac "Intervju s Putinom" prikazat će se u ponedjeljak u sklopu Festivalskog programa "Posvećeno Oliveru Stoneu", a očekuje se i  njegovo predavanje. Večeras će mu biti uručena nagrada Srce Sarajeva. Bit će mu to 61. nagrada u karijeri koja traje od 70-tih godina prošloga stoljeća.Ovo je ujedno prvi Stoneov dolazak u Bosnu i Hercegovinu ali i na područje nekadašnje Jugoslavije. Tim se geografskim prostorom Oscarom ovjenčani američki filmski umjetnik nije posebno bavio u svojim radovima no neki su mediji u povodu njegova dolaska u Sarajevo istaknuli kako on ipak dobro poznaje prilike u regiji, uklučujući zbivanja 90-ih godina prošlog stoljeća a i kako je iskazivao fasciniranost Titom kao "velikom povijesnom ličnošću". Upravo takvu formulaciju za Tita Stone je iznio u intervjuu kojega je u svibnju 2013. dao televizijskoj mreži Al Jazeera ističući kako je "treći put" odnosno neutralnost između Istoka i Zapada kakvu je u geopolitičkom smislu izabrano pokojni doživotni predsjednik komunističke Jugoslavije bila važno postignuće koju SAD nisu prepoznale na pravi način.

Na Festival dolazi i John Cleese. Legendarni Monty Pyrhonovac će u srijedu također preuzeti  Počasno srce Sarajeva, a dan poslije družit će se s posjetiteljima Festivala u sklopu programa "Kava s...".