"Mali Pompeji" u Francuskoj

Pompeji u Francuskoj? Na obalama rijeke Rhone francuski su arheolozi, nakon dugih iskopavanja, pronašli iznimno nalazište koje ih je toliko oduševilo da su ga nazvali "Mali Pompeji".

Pronađeni su 30-ak kilometara južno od Lyona, u predgrađu Vienna, koji je bio jedan od vodećih urbanih središta za vladavine Julija Cezara. Grad je poznat po rimskom hramu i kazalištu, a sada su u njemu pronađene rimske vile i javne zgrade iz 1. stoljeća nakon Krista.

Prema prvim saznanjima grad je napušten zbog niza požara, prije toga je bio nastanjen puna tri stoljeća. Izgleda, živjelo se punim plućima. Jedna vila nazvana je Kuća bakanalija. Mozaik druge vile otkriva gologuzu Taliju, muzu i zaštitnicu komedije koju je oteo pohotni Pan. Grad je napušten zbog požara.

I Francusko je ministarstvo kulture Male Pompeje nazvalo "izvanrednim otkrićem". Nesumnjivo najvažnije otkriće starorimskog perioda u posljednjih 40, 50 godina, ističe voditelj iskapanja.Do otkrića je došlo prilikom kopanja temelja za ogromni stambeni kompleks. Arheološka su iskapanja trebala biti gotova do rujna, ali se sada nastavljaju. Stari Rimljani nisu još spremni za nove stanovnike.