Jagoda Mihanović, fotografkinja i svestrana umjetnica

Umjetnica Jagoda Mihanović iz Žrnovnice pokraj Splita, zanimljivim fotografijama i kolažima na simboličan način priča svoju životnu priču. Za nju možemo reći da je uistinu svestrana žena – jer kad ne stvara svoja djela, vrijeme provodi uzgajajući cvijeće, kivi, mediteransko bilje i masline.

Bajkoviti vrt Jagode Mihanović pravo je mjesto za odmor duše. Upravo tu ova fotografkinja i svestrana umjetnica crpi inspiraciju za svoje mnogobrojne fotografije. Sve je počelo prije dvadeset godina kad su nastali njezini prvi fotokolaži. Prvi veliki kolaž izradila je davne 1992. Bila je to svojevrsna antiratna poruka i Jagodino je utočište u kojem nema rasnih podjela niti je bitna nacionalnost. Bila mi je ideja napraviti izmišljeni grad. Bilo je vrijeme ratno, možda čak i 1991. Taj moj prvi kolaž bio je s nekom antiratnom porukom, multinacionalni grad u kojem je sve idealno i lijepo.

Svaki od Jagodinih fotokolaža ima svoju priču. Nekad je to pjesma za koju Jagoda ne pronalazi riječi, nekad je san, a nekad ljubavno pismo nekome tko i ne zna da ga prima. Neki su nastali iz potrebe da ispriča tajnu, podijeli bol ili radost. Ispočetka su ti kolaži bili nekakav bijeg od stvarnosti, a kasnije su postali moji dnevnički zapisi. Recimo da njima slažem svoje snove, želje. Često su i pjesme. Najnoviji ciklus koji spremam, nadam se da ću napraviti izložbu u 2018. Bit će praćena mojim pjesmama i tekstovima. Tim kolažima radim izmišljene gradove, svjetove. Fotografije gradim prema jednostavnošću i čistoći, dok su kolaži pretprani, gusti, kao neka barokna čipka koje nose neke skrivene poruke. Najviše radim pejzaže, makrofotografiju.

More je njezina velika inspiracija. Kad je nabavila malu podvodnu kameru, počela je zaranjati u dubine po nove motive za svoje fotografije. To je još jedna dimenzija. Uroniti u plavetnilo, tišinu, lebdite u bestežinskom stanju. Sve je fantastično. Nemam neku super opremu, ali mislim da je u fotografiji najvažniji fotograf.

Veliki požar koji je u srpnju mjesecu poharao Dalmaciju prošao je i pokraj Jagodine kuće. Opustošeni krajolik oporavljat će se godinama. Nisam bila doma, bila su djeca. Došla sam do kuće kad je stigao požar. Plamen. Bilo je prestrašno. To se ne može opisati kad stojiš ispred svoje kuće i ona vatrena neman je tu. Dugo mi je trebalo da uopće izađem i pogledam što se zapravo dogodilo nakon par dana...

Jagoda se bavi i dizajniranjem unikatnih svjetiljki, torbi i nakita. Svoje je radove izlagala na mnogim samostalnim izložbama. A svaka nova fotografija put je prema novoj izložbi ove zanimljive umjetnice čiji fotoaparat nikad ne miruje.