HKUU Trenk Nova Gradiška

Hrvatsko kulturno umjetnička udruga 'Trenk' osnovana je 1994. godine u Novoj Gradiški. Ponose se svojim slavonskim krajem, ali rado plešu i koreografije drugih krajeva Hrvatske.

HKUU 'Trenk' broji 55 aktivnih članova u tamburaškoj, pjevačkoj, plesnoj i dramskoj skupini, a imaju i dječju skupinu sa 25 članova. Dramska skupina je njihov biser jer njeguju govor i običaje kraja, a publika obožava njihove humoristične predstave s tematikom običnog čovjeka.Nastupili su na svim važnim smotrama u Slavoniji, ali i u ostalim krajevima Hrvatske, te u inozemstvu (Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini). Rado nastupaju na svim važnim manifestacijama u gradu Nova Gradiška; Poljoprivredno-poduzetničkim idejama, Pokladnim danima, Novogradiškom glazbenom ljetu, obilježavanju obljetnica, poput prijateljstva s gradom Herzogenaurach, 250 godina župe u Novoj Gradiški, Advent u našem gradu, programu obilježavanja Dana grada. Predsjednica HKUU 'Trenk' od osnutka do danas je Verica Vuković.Ovogodišnje Novogradiško glazbeno ljeto zatvorit će HKUU 'Trenk' na nezaobilaznoj Večeri tradicije i folklora. Na 22. Ljetu glazbeni sadržaji po prvi puta će se odvijati na dva mjesta, tradicionalno na pozornici u središtu grada i na Ljetnoj pozornici. Organizatori su se potrudili da glazbe bude za svačiji ukus, a isto taklo i popratnih sadržaja koji će ovogodišnjim posjetiteljima jamčiti dobru zabavu bez obzira na njihovu dob. Tako će Severina nastupiti u subotu 19. kolovoza, Barbara Daurtović i Edo Maajka u četvrtak, 17. kolovoza, a dan kasnije nakon nastupa tamburaških sastava Lengeri, Legato i Satir nastupit će klapa Rišpet. Ni ove godine neće na Trgu glazbenika izostati nastup mladih glazbenih nada, a ni Festival djeca pjevaju hitove.Novogradiško glazbeno ljeto završava u nedjelju, 20. kolovoza programom Večeri tradicije i folklora, a uz Trenkovce nastupit će Udruga Matice umirovljenika Grada Nova Gradiška i Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška.

Gostovanjem u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, HKUU Trenk su predstavili svoj rad, udrugu, Novu Gradišku i naravno Glazbeno ljeto: