Gotovo 150 godina turizma na Hvaru

U turističkim zajednicama na otoku Hvaru zbrajaju se rezultati za prvih 7 mjeseci, a evo i koji su novi trendovi u hvarskom turizmu.

Iako je vrhunac je turističke sezone, Hvarani se već pripremaju za sljedeću godinu, kada će proslaviti 150 godina organiziranog bavljena turizmom. Ove godine Hvar bilježi, kao i svake godine, lagani rast kako noćenja (10%) tako i dolazaka (20%), otkriva Žorž Buj iz TZ-a Hvar. Hvarski kapaciteti su puni, a turisti su odlučili uživati u Hvaru i sačuvati svoj novac. Na hvarskoj pjaci uljuđeni turisti prolaze gradom i zna se gdje počinje plaža.

U povodu obljetnice hvarskog turizma svečano će se otvoriti Arsenal i povijesno kazalište. Na drugoj strani otoka, u Starom Gradu, posljednjih je godina uređena luka nautičkog turizma, sa 70-ak novih vezova. Ovo ljeto nautički turizam je u usponu ne samo u Starom Gradu nego u cijeloj Županiji. Ali doista Stari Grad je što se tiče porasta gostiju i broja uplova rekorder u ovoj sezoni. U Starome Gradu prošle godine smo imali 8.300 uplova. A ove godine u prvih 7 mjeseci imamo 5.400 uplova, što je već sada 1000 uplova više, ističe Domagoj Maroević, upravitelj Lučke uprave SDŽ-a.

U središnjem dijelu otoka u općini Jelsa, gdje se nalazi najveći broj vinograda, vinogorja i vinara, razvija se priča o Hvaru kao otoku vina. Svi renomirani vinari koji su zapravo velik dio svojih investicija usmjerili na razvoj vinskog turizma. Općina Jelsa se digla posljednjih par godina, u infrastrukturu je uloženo preko 120 milijuna kuna, sve s ciljem da budemo ljepši i ugodniji,  naglašava Nikša Peronja, načelnik Općine Jelsa.

Tijekom sezone održavaju se degustacije vina, festivali vina i mediteranske prehrane, kušanja autohtonih sorti, a na Hvaru će se otvoriti i Muzej vinarstva. Mi to željno iščekujemo jer će to biti važna strateška točka na vinskoj cesti. Jako je važno ispričati priču o prošlosti koja imaju uporište u sadašnjosti, a to su hvarska vina koja putuju svijetom, iskrena je Ivana Krstulović Carić, predsjednica Udruge Hvarski vinari.

Udruženi hvarski vinari osvajaju europska i svjetska tržišta te su pokrenuli pravu renesansu hvarskog vinarstva.