Najstarije ribolovno društvo u Hrvatskoj

Jeste li znali da u gradu Jastrebarsko, smještenom u središnjoj Hrvatskoj, između Zagreba i Karlovca, djeluje jedno od najstarijih ribolovnih društava u Hrvatskoj?

Sezona je ribolova i pravo vrijeme za upoznavanje jastrebarskih ribiča i provjeru zašto već godinama traje ljubav između ribolovaca i tog malenog grada.

Ljetni dan iskoristite za odlazak u prirodu. I to u Jastrebarsko, udaljeno svega 30-ak minuta vožnje automobilom od Zagreba. Jer, sezona je ribolova, a upravo je Jastrebarsko poznati ribički kraj. Jastrebarsko je poznati ribički kraj jer se u samom gradu i neposrednoj blizini nalazi dosta jezera. Jedno od njih je jezero u parku Erdödy koje obiluje velikim šaranima i amurima. Također imamo i jezera koja su vojini ribnjak. U neposrednoj blizini, jezero Dubrava u Desincu te izdvojena ribolovna zona Novaki – kompleks od nekoliko jezera s velikom površinom,  otkriva Kristijan Fresl, član izvršnog odbora ŠRD Jastrebarsko.

Ne iznenađuje stoga što upravo ovdje djeluje jedno od, u Hrvatskoj najstarijih ribolovnih društava: ŠRD Jastrebarsko koje je osnovano još davne 1940. godine. Imamo sve dokumentirano još od vremena banovine Hrvatske s godinama, žigovima, notarima koji su sve ovjerili. S cijelim statutom društva na nekoliko stranica u ono doba je to bilo poprilično lijepo složena i napisana ta cijela priča oko društva,  objašnjava Kristijan.

U 77 godina dugoj povijesti društva, njegovi su članovi do danas osvojili impresivnu kolekciju pehara, medalja i priznanja. Trenutačno je u društvu oko 170 članova. Jedan od njih je i Goran Novosel koji kaže da njegova ljubav prema ribolovu traje sad već nekih 35 godina.  Bilo to samo za svoj užitak, bilo to profesionalno – činjenica je da u Jastrebarsko dolaze ribolovci iz cijelog svijeta. U većini jastrebarskih voda najzastupljeniji su šaran i amur, a ima još i babuška, deverika,štuka, linjak, crvenperka…

Na nekim jezerima vrijedi režim 'ulovi i pusti', što znači, kako kaže Kristijan, riba nakon što je ulovljena se poslika za uspomenu i nakon toga se vraća u jezero. No društvo ima i dosta jezera na kojima ne vlada taj režim, pa se riba poribljava svake godine za članove. Za sve eventualne nepravilnosti koje krše ribolovni bonton, tu je i 10 članova ribičke službe - takozvanih ribočuvara. Da bi pecali na jezerima društva morate imati ribolovnu kartu – godišnju ili dnevnu.

Članovi društva trude se ljubav prema ribolovu prenijeti i na mlađe generacije pa organiziraju školu ribolova u kojoj će imati priliku učiti od najboljih, ali i doznati istinite ribolovne priče. A upravo će ih one, sigurni smo, uvjeriti da ljubav prema ribolovu ne može baš lako prestati. Jer mnogo je tu pozitivnih učinaka na sve koji imaju ikakve veze s tim sportom.    

Stoga, jednoglasno kažu – u njihovu ribičku oazu, svi ste dobrodošli.