Upoznajte najuspješniju hrvatsku maratonku

Upoznajte jednu od naših najuspješnijih maratonki koja je sudjelovala i na ovogodišnjem Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu, a već sada pokušava ostvariti normu za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Nikolina Stepan je Riječanka koja atletsku karijeru gradi u klubu Svetice u Zagrebu, a zbog ljubavi prema podvodnoj arheologiji koju studira, ali i onoj životnoj ljubavi, često 'otrči'  u Zadar. Šalimo se, no vjerujemo da bi i to mogla jer trčanje ju trenutačno najviše zaokuplja, i to ono na duge staze. Atletikom sam se počela baviti 2014., a maraton treniram nekih godinu dana,  otkriva Nikolina koje je temelje dobila baveći se orijentacijskim trčanjem. Kao mala sam se zaljubila u orijentacijsko trčanje. Kad sam se prestala baviti time, prešla sam na atletiku i nekako sam postizala sve bolje i bolje rezultate. Jednostavno me to vuče, želim izvući svoj maksimum.

Niže sjajne rezultate iako je do sada sudjelovala na samo tri maratona: prošle godine na zagrebačkom, ovog proljeća u austrijskom Liznu, gdje je ostvarila normu i plasirala se na Svjetsko atletsko prvenstvo u Londonu. Ondje je nedavno otrčala i  treći maraton. Ušla sam u Olimpijski program, ali još je moram potvrditi do Olimpijade tako da trebam nastaviti trenirati. Nadam se da ću istrčati maraton u još boljem vremenu.  Čini se da je upravo rezultat ono što ju motivira, jer nekih posebnih motivacijskih misli nema. Tijekom maratona, kaže, svašta joj prolazi kroz glavu, uglavnom vezano za ritam, za utrku, kilometre i kako doći do kraja.

A kada ne trči, Nikolina razmišlja o podvodnim svjetovima iz prošlosti, jer arheologija je još jedna njezina ljubav. Trenutno je na 1. godini poslijediplomskog doktorskog studija arheologije. Bavim se podvodnom arheologijom. To mi je nekako najzanimljivije, a u budućnosti bi željela spojiti prapovijest i podmorje i baviti se istraživanjem nečega iz prapovijesnog razdoblja što je pod morem.  No sad je ipak najviše usmjerena sport i svoja sportska dostignuća. Zapravo je teško raditi i trenirati. Raditi bilo koji posao i trenirati na ovakvoj razini. Treniram dva puta dnevno i iz tog razloga sad trenutno ne radim. Odnosno nisam dobila posao u struci, a došli su rezultati u maratonu. Sada ću neko vrijeme arheologiju staviti u drugi plan i pokušati dati sve od sebe u sportu.

A postoji još nešto što je Nikolina već pomalo ostavila po strani zbog sporta i arheologije. To je ljubav prema glazbi. Završila je osnovnu i srednju glazbenu školu i baš lijepo svira klavir. A zapravo kada se sve zbroji i oduzme Nikolina Stepan je svestrana djevojka koja u svim područjima svojih interesa jednako uspješno plovi, ili bolje reći - trči.