Jezero Jarun

70-ih godina u Zagrebu se pojavila potreba da se u zapadnom dijelu grada sagradi športsko-rekreacijski centar. 1987. to je i ostvareno na jezeru Jarun.

Svoj današnji izgled Jarun duguje održavanju Univerzijade 1987. Za nju je u Zagrebu uređen rekreacijsko-sportski centar Jarun. U recimo ovakvim granicama kao što je danas. Uređena je veslačka staza, kupalište... Veliki dio današnjih sadržaja datira od tada, otkriva Jagoda Bončina Franjković iz Službe za kvalitetu usluge Jaruna. Područje jarunskog jezera prvotno je zamišljeno kao središte rekreacije, ali ondje su zbog vode koja oduvijek privlači ljude sagrađeni i razni zabavni i ugostiteljski sadržaji.

Oko jezera se može vježbati, voziti bicikl, jahati konje, igrati nogomet… Oni koji se ne žele kupati osvježavaju se pod tušem. No za kupače nema opasnosti jer voda se redovito kontrolira. Dva puta mjesečno kvalitetu provjerava Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar. Na jarunskoj plaži jedni posjetitelji uživaju na suncu, drugi u hladu. Iako blizu grada, Jarun je mnogima utočište od gradske gužve.

Sportsko- rekreacijski centri s ugostiteljskim objektima i vodenim površinama u metropolama su blagodat tijekom ljetnih vrućina. Zato Zagrepčani, ako ne znate kamo biste, posjetite Jarun.