Najstariji arheološki lokalitet Zagreba

Ljeti je Veternica otvorena za individualne posjete vikendom i praznikom od 10 do 16 sati, a od 25. do 27. kolovoza u špilji organiziraju  Europska noć šišmiša. Od 35 vrsta šišmiša koje se mogu naći u Hrvatskoj, čak 18 obitava u špilji Veternica.

S više od 7 km razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno 'raste' nakon istraživačkih pohoda revnih zagrebačkih speleologa. Međutim, i 'obični' turisti uz vodstvo stručnog vodiča mogu posjetiti prvih 380 m špilje i otkriti neke od njezinih tajni. Iako na prvi pogled nije tako atraktivna kao neke druge turistički uređene špilje, Veternica se može podičiti brojnim detaljima koji se drugdje rijetko viđaju - vrtložni lonci, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosile pradavnih školjaka i ježinaca, itd.

Špilja je nastala u krškom 'džepu' jugozapadnog dijela Medvednice, poniranjem voda s krškog područja Ponikvi duž pukotina u stijenama. Za nju se može reći da je najstariji arheološki lokalitet Zagreba - u njezinoj su tami sačuvani dokazi o burnom životu proteklih tisućljeća, od neandertalskih praljudi, preko rimskih vojnika i srednjovjekovnih razbojnika, do modernih pustolova i turista.

Pradavni su Zagrepčani, neandertalski lovci musterijanske kulture, štovali kult špiljskog medvjeda koji je bio vrlo čest stanovnik špilje. Osim njega, u Veternici su svoje tragove ostavile i druge davno izumrle životinje: špiljski lav, leopard, špiljska hijena, nosorog, pragovedo i golemi jelen.

Danas mračnim kanalima Veternice gospodare tajanstveni noćni letači - šišmiši. Zabilježeno je čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. Zato u zimskom razdoblju špilja nije otvorena za posjete kako nitko ne bi ometao šišmiše u osjetljivom razdoblju hibernacije – zimskog sna. Zbog njih su na ulazu Veternice postavljena i posebna rešetkasta bat friendly vrata koja šišmišima omogućavaju nesmetan prolaz, a sprečavaju ulaz nezvanih posjetitelja, te tako štite ove neobične životinjice i njihov špiljski dom.

Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode. O špilji je za Dobro jutro govorila Andrea Kostelić, rukovoditeljica odsjeka za promidžbene aktivnosti Parka prirode Medvednica: