NASA objavila javni poziv za prijedlog čestitke Voyageru 1

NASA poziva javnost da iznese prijedloge za čestitku koja će se poslati daleko u svemir sondi Voyageru 1 u prigodi 40. obljetnice njezina lansiranja.

Sonda je trenutačno gotovo 20 milijarda kilometara udaljena od Zemlje. Ovo je prvi put da je objekt načinjen ljudskom rukom toliko udaljen od našeg planeta. Sonda je usto prvi svemirski uređaj koji je ušao u međuzvjezdani prostor koji, po definiciji NASA-e, počinje ondje gdje prestaje utjecaj Sunčeva magnetskog polja.Američka svemirska agencija prikuplja sredstva putem Twittera, Instagrama, Facebooka i drugih društvenih mreža. Javnost će zatim glasati za poruku koju će Zemljani poslati dalekom svemirskom putniku. Prijedlozi za čestitku ne smiju imati više od 60 slova, dodaje NASA na svojoj mrežnoj stranici. NASA-in glasoviti Propulsion Laboratory (JPL) i tim Voyagera izvršit će probir, a javnost će glasati za poruku koja će se poslati u svemir 5. rujna.

Voyager 1 je lansiran 5. rujna 1977. a Voyager 2 dva tjedna poslije, obje sonde su lansirane pomoću rakete Titan Centaur. Njihova je zadaća istražiti orijaške planete Sunčeva sustava - Jupiter, Satur, Neptun i Uran. Voyager 2 kojega je izabrana putanja duža nego Voyagera 1, trenutačno je gotovo 18 milijarda kilometara od Zemlje