Otpad treba reciklirati, a ne odlagati

Često čujemo da otpad treba reciklirati, a ne ga odlagati. Ne zbrinuti, već njime gospodariti. Pokazalo se da je sustav odvojenog prikupljanja otpada dobro rješenje, ali za to su potrebna mnogobrojna ulaganja.

Irena Relić, tajnica Kabineta ministra, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska pokušala je pojasniti razlike između dva koncepta zbrinjavanja otpada. Jedan je građenje Centara za zbrinjavanje otpada u koje bi se dovozio otpad i tu razvrstavao te zbrinjavao, dok je drug zbrinjavanje otpada na kućnom pragu. Osvrnula se i na najavu drastičnog poskupljenja odvoza komunalnog otpada u Rijeci. Razjasnila nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i lokalne samouprave kada su u pitanju centri za gospodarenje otpadom, reciklažna dvorišta, investiranje, zelena radna mjesta...   

Govorila je i o tome kako dalje razvijati kulturu razvrstavanja otpada na kućnom pragu, kako regulirati naplatu odvoza otpada te kasnimo li i koliko s uvođenjem sustava odvojenog prikupljanja otpada u kućanstvima.