Slivno i okolica sve zanimljivije turistima

Prva asocijacija na dolinu Neretve najčešće su mandarine, a ljeti lubenice. O tom kraju rijetko se razmišlja kao o turističkom. No, općina Slivno upravo bilježi ogromne turističke pluseve.

U Komarni će uskoro početi i gradnja predugo čekanog, ali itekako potrebnog Pelješkog mosta. A sve to kazuje da turizam tamo nije samo izletnički ili usput. Na njega, s pravom, ozbiljno računaju. Turistički rekordi ne obaraju se samo u poznatim dalmatinskim odredištima. Prije same granice koja presijeca hrvatski jug u Neumu, pogled će vam privući prepuna plaža u uvali okruženoj maslinicima. Klek, nekoć malo ribarsko naselje podno ruševina znamenitog Smrdan grada, turistički je centar općine Slivno sa svim potrebnim sadržajima.

Posljednjih godina u ljetnim mjesecima broj turista znatno premašuje broj stanovnika. Ta mala općina dijelom zahvaća deltu Neretve koja je hidromelioracijskim zahvatima i komasacijom pretvorena u kultivirane površine s intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom. U brdskom zaleđu iz kojeg se prije pedesetak godina masovno iseljavalo danas se osnivaju OPG-ovi, grade vile s bazenima, a 22 km obale od Male Neretve do Kleka tek se u posljednje vrijeme turistički valorizira. To su mjesta za jedan ugodan obiteljski boravak. Znamo, na prvom mjestu su sunce i more, ali nastojimo ne biti samo destinacija sunca i mora, jer ovdje osim zabavnog života, idealna je destinacija i za obilaske – od Dubrovnika, Pelješca do Međugorja. Svugdje stignete za sat vremena,  naglašava Draženko Čović, predsjednik Općinskog vijeća.

Ova je uvala, na mjestima bila duboka tek nekoliko desetaka centimetara. Uz obalu plitke lokve bile su pravo mrjestilište komaraca, a zbog plićaka nije bila pogodna ni za kupanje, niti joj se moglo pristupiti barkom. Nedavno završenim projektom produbljivanja i uređenja uvale, Blace su postale tipično primorsko naselje, i barke su konačno vezane uz rivu. Kažu mještani da su na to čekali 50 godina.

Neretvu se odavno percipira kao gastronomsku destinaciju s neizostavnim brudetima, jeguljama i žabama. I dobrim vinom. Posebno je velik potencijal vinogorja Komarna nastalog melioracijom krša na padinama brda. Turisti i prolaznici vino odmah mogu i kušati u odmorištu na Rabi, tik uz magistralu. U Slivnu su pokrenuli i projekte vinskih cesta, cesta maslinova ulja, biciklističkih staza, kanalizacijskog sustava. Računaju i na europski novac.

U toj općini, osobito za razvoj turizma, mnogo očekuju od izgradnje Pelješkog mosta čija prva stopa kreće baš iz njihove Komarne.