Slavonija u Zadru

'Dani Slavonije, domaće je domaće u Zadru' naziv je manifestacije koja donosi mirise i okuse Slavonije na zadarsku rivu. Organizator je udruga branitelja proizvođača 'Panonija' koja je u Zadar dovela oko 25 proizvođača tradicionalnih slavonskih delicija, rukotvorina i drugih proizvoda karakterističnih za Slavoniju i Baranju.

Marijana Lešić iz sela Bošnjaci otkrila je recept je to za prave slavonske lepinjice – mliko, voda, germa, sol, šećer da se podigne i vridne ruke, nasmijano i mora da valja.  Ovoga puta ne spravlja ih kod kuće. Svi slavonski mirisi i okusi, tradicijske rukotvorine i drugi proizvodi karakteristični za istok naše zemlje preselili su se na sjever Dalmacije, u Zadar. Za to je zaslužna udruga branitelja proizvođača 'Panonija'.  

Pokazali su gosti domaćinima da  i oni imaju dobru spizu kulen, čobanac, čvarke i sve što se i nekada pripravljalo u Slavoniji. Donijeli su i kukuruz šećerac baš kao i prave slavonske kolače. Pa tko onda ne bi volio Slavonce, ma gdje se pojavili. Nažalost u posljednje vrijeme Slavoniju prepoznaju i po sve većem iseljavanju stanovništva. Branitelji proizvođači iz ove Udruge još jednom, sada u miru, nastoje održati Slavoniju i njezino srce. Samo rad spašava čovjeka, a mi smo to u Slavoniji naučili.

Uz malo pjesme sve ipak bude lakše i ljepše. Baš tako će biti na zadarskoj rivi uz zabavu i mirise Slavonije.