Kad se glazba sa sigama sljubi

Kako je to kad se note i glazba sljube sa sigama, stalagmitima i stalaktitima? Jedinstven događaj, prvi koncert u špilji Vjetrenici u Popovu polju, zabilježila je dubrovačka ekipa HRT-a.

Turistički potencijal općine Ravno, u dubrovačkom zaleđu, ponajviše se vezuje za valorizaciju pravoga prirodnog bisera špilje Vjetrenice. Špilja Vjetrenica je i ove godine jedan od poželjnijih turističkih destinacija u Hercegovini, ponajviše zbog svoje prirodne ljepote, odnosno siga i svega onog što jedno podzemlje može pružiti. Također i temperature od 11°C ljeti je jako ugodna, objašnjava Ana Soldo, direktorica JP Vjetrenica.

Kad je vani više od 30°C i kad ni more nije dovoljno osvježavajuće, onda je to pravi izazov. Još kada u tome iznimno akustičnom prostoru odluče prirediti prvi koncert, takva prilika se, jednostavno, ne smije  propustiti. Osim što se koncert  događa na neobičnom mjestu, ovo je i prvi koncert koji je ekipa HRT-a snimala sa zaštitnom kacigom. održan je u jednoj od prostranih podzemnih dvorana, do koje se dolazi uređenom stazom s pogledom na čarobni kameni nakit koji voda u vapnencu stoljećima veze.

Koncert je održao zagrebački kvartet Mystique kojeg čine Elma Burnić, Nela Šarić, Janja Vuletić i Željka Spinčić koju je ovoga puta zamijenio Tomislav Mihaljević. Nismo znale što ćemo dočekati ovdje, ali smo iznenađene ovom  čarolijom, predivnim ambijentom… ovo je kao neko duhovno iskustvo za nas sve,  kaže članica kvarteta Elma Burnić.  

Veselila se i publika jer kvartet Mystique doista na nov, atraktivan i osebujan način višeglasno i solistički izvodi popularne skladbe iz klasičnog i duhovnog repertoara te filmsku glazbu. Znali su u Vjetrenici za iznimnu akustičnost špilje, što su otkrili programom vila i hajduka, gdje vile pjevaju posjetiteljima, ali prvi pravi koncert potvrdio je nove mogućnosti tog podzemnog bisera. Vjerujem da će ovakvi događaji kroz iduću turističku sezonu prerasti u tradiciju, da ćemo imati česte izvedbe u ovom lijepom i jedinstvenom  ambijentu,  naglašava Andrija Šimunović, načelnik općine Ravno.

Kvartet Mystique u Vjeternici otkrio je još jednu specifičnost – kako se istodobno može rashladiti tijelo, a utopliti duša. Kad se glazba sa sigama sljubi.