Johnu Cleeseu uručeno 'Počasno srce Sarajeva'

Slavni britanski glumac John Cleese, poznat po ulogama koje je ostvario u kultnom serijalu "Monthy Python", predstavio se publici 23. Sarajevo Film Festivala (SFF) gdje je posebni gost i dobio nagradu za doprinos filmskoj umjetnosti. Uoči projekcije filma "Riba zvana Wanda" upriličene u njegovu čast Cleeseu je uz buran dugotrajni pljesak publike uručena nagrada "Počasno srce Sarajeva".

Ranije ovog tjedna ista je nagrada u Sarajevu uručena proslavljenom američkom redatelju Oliveru Stoneu. "Ovo srce dodjeljujemo nekome tko nas je učio da se smijemo sami sebi, da humor i ironija mogu spasiti živote, a mi u Sarajevu to znamo jako dobro", kazao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra. Vremešni Cleese je pak u kazao kako je oduševljen dolaskom u Sarajevo te kako je već prihvatio poziv biti članom žirija SFF-a iduće godine.

"Ovo je vrijeme u povijesti kojemu možda najviše trebamo komedijaše", bila je poruka britanskog glumca sarajevskoj publici koji se s prevoditeljicom poigrao na prepoznatljivi način. Kazao je kako je bio "uplašen" pri dolasku u Sarajevo jer su ga pratili tjelohranitelji. "Pa imam tek još koju godinu života no kad malo bolje razmislim kazali su kako bi me netko mogao ubiti a znam da to ne bi bilo prvi puta da je netko ubijen u Sarajevu", rekao je John Cleese. No ostao je i ozbiljan kada je podsjetio na četvorodišnju opsadu Sarajeva kazavši kako je time bio duboko pogođen a dodatno dirnut činjenicom da je SFF pokrenut upravo u jeku rata. "Nadam se da ste svi na to ponosni", poručio je.

Sarajevski filmski festival, najveća regionalna smotra te vrste, traje do 18. kolovoza a pobjednici u kategorijama igranog, kratkog, dokumentarnog i studentskog filma bit će proglašeni u četvrtak.