Vitraji Dominique Jurić

U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu traje izložba Solilokvij, umjetnice Dominique Jurić koja je svoj život posvetila vitraju, a čiji su radovi inspirirani prirodom i životinjskim svijetom.

Moja priča o vitraju je vrlo specifična i emocijonalna. Moj otac je staklar kakvih više nema, on se doduše nije bavio vitrajima, ali sam zato cijeli život živjela uz staklo i cijeli se život mogla s tim igrati ,  govori  Dominique Jurić . Studirajući slikarstvo na Aakadmiji likovnih umjetnosti, na 2. godini shvatila je da se nitko ne bavi staklom iako sve vezano uz svijetlost i mijenja raspoloženje u sekundi.  I danas misli da kada čovjek prođe pokraj vitraja, ma kakav on bio, uvijek će ga zamijetiti i ta sekunda onog emocionalog doživljaja uvijek ga prebaci u neki drugi svijet.
Specijalizirala se u Francuskoj i Švicarskoj, a za sebe kaže da je jedina u Hrvatskoj koja cijeli proces (od skice od izrade) radi sama. To je posao koji me smiruje… Često su mi ljudi govrili 'ajme, koliko je to zahtjevno, ne smijete biti živčani', ali mislim da svatko tko radi ono što voli da mu to nije problem.

Izložbu vitraja u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju možete razgledati do 20 rujna.