'Toliko vode, a nije more'

Grad Vukovar kojeg s pravom možemo nazvati Trijumfalna vrata Hrvatske, nastao je na obalama dviju rijeka – Dunava i Vuke. Možda je on upravo zbog njih postao tako snažan i odlučan u presudnim trenucima koji su odlučivali o sudbini naše države, ostao svoj i nepokolebljiv.

Ustati ranom zorom, odnijeti čamac do Dunava i zaveslati dnevna je rutina mladih veslača Danijela i Matka iz VK Vukovar. Njihovi i čamci klupskih kolega, svakodnevno klize niz dunavske matice. Najlakše je kad nema valova kad je skroz mirno ali nekad zna stvarat probleme kad bude vjetrovi još kada brodovi znaju prolaziti…

Nekada je Dunavom plovilo i do 800 brodova, svi putnički bili su bijele boje, a za uzvodnu vuču služili su se konjima. Prvi turistički brod u Vukovaru nakon 1932. vodeni je autobus u bojama Bajadere koji plovi na struju. Vozi i danju i noću, a ima i 'dunavski internet' – slanje poruka u bocama. Najstarija pronađena boca ima preko 200 godina, a naša najstarija boca bačena je za Novu godinu… , otkriva Zoran Šesto s broda Bajadera.

I dok strankinje najviše uživaju u sunčanju, muški turisti uživaju u pogledu na rijetke ptice koje s Bajadere vide kroz dalekozor. Tko nema Dunav taj ide na more kaže ribolovac Marijan. U čamcu je po cijele dane i ljeti kupače prevozi s kopna na vukovarski otok – malu Adu. No ne zapostavlja niti pecanje. Ovdje ribe ima raznovrsne. Ima divljeg šarana, imate soma, imate kečige, štuke. Prekrasne ribe ima, samo ju treba još uloviti,  smije se Marijan.

Obitelj Žagar svako ljeto na Adi poginu šator i pod vedrim nebom  provode dane i noći. Kuhamo, kupamo se, sunčamo, ma uživanje. Stvarno je opuštanje do mile volje. Ne misliš na ništa, ne razmišljaš o ničemu,  iskrena je gospođa Lidija. A bila je tu nekada prava džungla, ali su ju vukovarci raskrčili. Nasuli kubike pijeska i sredili otok. Pjeskoviti otok raj je za sve kupače. Omiljeno je ljetno odredište i idealna zamjena za puno skuplje ljetovanje na moru

Ukusna riječna riba ide u fiš i na riblje plate pa na tanjure vukovarskog restorana koji je turistima, koje put nanese u Vukovar, omiljena i nezaobilazna destinacija. Iz godine u godinu sve više ih više u Vukovar doplovi moćnim  Dunavom. Iako stalno forsiramo Dunav kod nas postoji uzrečica: 'Tko se napije Vuke i najede štuke, taj se vara da će ih Vukovara.', otkriva Jasna Babić, direktorica TZ Grada Vukovara.

Pa ipak, Dunav je za Vukovarce najvažnija sporedna stvar u životu, i oko njega grade i svoj život, a njegovim mirnim vodama plove u bolju budućnost.