Završio je 23. Sarajevo Film Festival

Završio je 23. sarajevski filmski festival. Nagrade su dobila i dva filma nastala u koprodukciji s Hrvatskom.

Hrvatsko-slovenski film 'U plavetnilo' osvojio je Srce Sarajeva za najbolji kratki film, a hrvatsko-bosankohercegovačka koprodukcija 'Dom' Zdenka Jurilja dobila je specijalno priznanje žirija u kategoriji dokumentarni film.
'U plavetnilo', 22-minutni film mlade redateljice Antonete Alamat Kusijanović, govori o bijegu od obiteljskog nasilja. Ovo je prvi festival na kojem sam ja bila s 19 godina i prvi Talent Lab na kojem sam bila prisutna. I prva nagrada u kompeticiji. Pa još je puno prvih stvari bilo u Sarajevu. Prva ljubav, prvi partyiji…, iskrena je Antoaneta.

Dokumentarna priča o ovrhama i problemima građana u Hrvatskoj zbog otplaćivanja kredita – 'Dom', osvojila je specijalno priznanje žirija. Nagrada je iznenađenje. Vidite da se nisam pripremio uopće za nekakav spektakl ili crveni tepih tako da sam ostao naprosto frapiran,  kazao je redatelja Zdenko Juril.  Film 'Dom', kako doznaje HRT, uvršten je i u natjecateljski program Liburnia film festivala.

Srce Sarajeva za najbolji film dobila je gruzijsko-estonska koprodukcija 'Strašna majka'. Cijeli proces nastanka filma bio je nevjerojatan. Uživala sam u svakom trenutku, zahvalna sam na svakoj sekundi. Ne sjećam se da sam imala bilo kakvih problema,  rekla je nagrađena redateljica Ana Urushadze.

Rumunjski film 'Med ili ne tako sjajana strana' dobio je dva Srca Sarajeva - za najboljeg redatelja i najboljeg glumca. Najveća kvaliteta ovog filma je to što nas tjera na razmišljanje. To nije stvarna zadivljujuća priča, ali počinjete razmišljati kako osmisliti život u danim okolnostima, naglašava nagrađeni gluman Serban Pavlu.

Ove godine prvi put je dodijeljeno i Srce Sarajeva za najbolji studentski film. Nagradu je dobio bosankohercegovački film 'Čistoća'  Nevena Samardžića.