Balkon varaždinskog kraja

Grupica entuzijasta zasukala je rukave i odlučila na vrhu Čeva napraviti - planinarski dom. Nisu imali pomoć helikoptera, raznih vozila već su sve sagradili golim rukama.

Svaku ciglu, šljunak i pijesak dovukli na Čevo, 562 m visok vrh. Nedavno je planinarski dom legaliziran, a zaljubljenici u planinarenje tu ne staju. Krenuli su i u gradnju sjenice. S Čeva, tog svojevsnog balkona varaždinskog kraja, pogled na dolinu Bednje i cijeli kraj doista je doživljaj za pamćenje.     

Grijeh je ostati zatvoren unutar četiri zida kad ljeto i avantura u prirodi mame. Za Varaždince i Novomarofčane hit je 562 m visok vrh Čevo. Mješani trojac na Čevu je kuhan i pečen, rekli bismo. Nema dana, a čak i noći da se ne uspinju na ovaj vrh. To vam ima otprilike 330 metara visinske razlike, recimo tu negdje I recimo dužinski bi bilo oko 2000 metara, znači ide se na vrh 564 metra mislim da je vrh - koliko treba vremena? A sad ovisi o sposobnostima, ali otprilike to bi bilo oko 40 minuta za prosječnoga planinara,  objašnjava Vjekoslav Vorih.  Za prosječna planinara mačji kašalj, za nespremne, poput naše ekipe, jezik do koljena pa do vrha. I to s običnim ruksakom. A što da se trebate uspinjati s teretom. Planinarska kućica iz priče braće Grrimm o Ivici i Marici izgrađena je materijalom koji se ovamo donosio na leđima. I hrpa šljunka čeka akciju.

Planinarima i zaljubljenicima u prirodu, Čevo je pravo osvježenje. Ivica Slunjski iz Filipića čim otvori oči, iz dvorišta mu pogled puca na Čevo. Na svojoj je parceli, uz pomoć zanesenjaka, prije desetak godina krenuo u nemogući poduhvat – na vrhu izgraditi kućicu za odmor. Sve što tamo možete vidjeti doneseno je na plećima. Prije nekih jedanaest godina smo počeli graditi. Nas par smo se dogovorili i napravili smo - volja je najbitnija… Sad ćemo i sjenicu graditi. Klupe smo već napravili da mogu ljudi sjesti odmoriti se i da mogu uživati u pogledu,  otkriva Ivica. Pod kapom nebeskom podigli su križ. Kada je osvijetljen, svojevrsni je svjetionik u dolini rječice Bednje. Prava im je nagrada legalizacija objekta. U papirima piše - planinarska kuća s povremenim boravkom

Izgrađenim objektom na Čevu, počela su i događanja. Ovdje je cilj cross lige, vrh nisu zaobišli ni u prvenstvu države u trčanju na duge staze. Ivica je planinski čovjek. Do vrha mu treba nekih dvadesetak minuta. Nenad Čovran, zvan Tafra posebna je priča. Bezbroj je uspona do vrha, pa je zaslužio i stazu sa svojim imenom.  U svako je doba kućica na raspolaganju i planinarima. Mnogi su iznenađeni spoznajom da je u privatnom vlasništvu. Misle da je to planinarski dom, onda poslije vide da nije. Mnogi misle da tu mogu nekaj kupiti, na ne mogu jer tu je sve 'zabadava '- sok, gemišt i kad ima piva, svak´ može dobiti ako ima,  govori Ivica.

Da su svi neumorni graditelji s vrha Čeva bili na okupu za vrijeme snimanja priloga, bilo bi veselih zgoda. Hrabrim i odlučnim zaljubljenicima toga zagorskog Kleka, predivan pogled i Božji mir sa balkona ponad doline Bednje nagrada je za svaki korak prema vrhu.