Provozajte se Krkom uzvodno

Na Krki su dostupna tri izleta brodom, na kojima se doista može vidjeti pregršt netaknute prirode i kulturno-povijesnih znamenitosti. Stoga se na izlet srednjim tokom zaputila i ekipa HRT-a.

Obiluje ovaj dio, uostalom kao i cijelo područje Krke, raznolikom florom i faunom. Odlaskom sa Skradinskog buka prolazi se kroz sutok Krke i pritoka joj Čikole.

Prva postaja: otočić Visovac. A na njemu franjevački samostan Majke od milosti. Visovac je fenomen, na sredini Visovačkog jezera gdje se smiruje Krka i stvara jezero. Mi smo tu preko 560 godina. Prije franjevaca bili su redovnici sv. Augustina 200 godina. Dakle, ovdje je redovnički život, možemo kazati, preko 750 godina,  otkriva fra Stojan Damjanović. Svjedoči o tome i sakralno ruho u bogatom visovačkom muzeju. Uz to, mogu se razgledati i neki posebni eksponati, poput hrvatskog prvotiska Ezopovih basni te sablje Vuka Mandušića, koji je bio rodom iz sela Rupe u okolici Visovačkog jezera. Crkva s kraja 17-og stoljeća sa čak 6 oltara i gusterna u čiju je gradnju sredinom 18-og stoljeća, uz vapno i sitni pijesak, utrošeno čak 30 tisuća bjelanjaka za izolaciju i vezivo u gradnji, samo su neke od visovačkih posebnosti.

S Visovca do Roškog slapa Krka nas vodi kroz izuzetno zanimljiv geomorfološki fenomen, tjesnac Među gredama. A osim ovakvih prirodnih ljepota, obiluje Krka i kulturno-povijesnom baštinom. Na rijeci Krki možemo pratiti kontinuitet čovjekovog boravka i života od pretpovijesti pa sve do industrijskog doba, odnosno i do današnjeg dana,  ističe Nataša Zaninović, NP Krka. Turistima je posebno zanimljiv detalj iz novije povijesti – mlinice uz rijeku. Turisti često pomisle da se kameni mlin vrti na struje, pa kada shvate da je sve radi na vodu, to ih još više fascinira. Jedna od mlinica djedovina je obitelji Pletikosa. Obnovili su je i uredili jer proglašenjem nacionalnog parka, stvorila se mogućnost gospodarskog razvoja ovog kraja.

Nacionalni park Krka najbolji je primjer suživota domicilnog stanovništva i zaštićenog područja. Jer upoznat će gosti ovdje sve ono što je Krka oduvijek značila na ovom prostoru – život i za biljni i životinjski svijet, ali i za čovjeka koji je znao poštivati ono što mu rijeka stoljećima daje.