Blatska lumblija, kolač 'nezaborava'

Turiste u Blatu na otoku Korčuli privlači bogata kuturno-povijesna baština, svetište blajske blaženice Marije Propetog Isusa Petković te iznimna gastronomska ponuda. Za jednu slasticu, izvorno blatsku, koja je među turistima posljednjih godina postala pravi hit, pokrenut je i projekt zaštite izvornosti, odnosno geografskog podrijetla. Zašto je blatska lumblija tako poseban kolač i kako se pripravlja, istražila je ekipa HRT-a.

Blato je poznato po brojnom iseljeništvu. Odlazeći, sa sobom su nosili uspomene na drage ljude i svoj zavičaj, a među njima i posebni, unikatni kolač tog kraja, blatsku lumbliju. Legenda koja se vezuje uz blatsku lumbliju glasi: za vrijeme francuske okupacije ovih prostora mladi Francuz je došao u Blato, upoznao mladu Blajku i oni su se zaljubili. Kad je on morao spletom nesretnih okolnosti za njih otići, od svih sastojaka što ih je imao, napravio joj je kolač i rekao n’ublie pas (ne zaboravi me), a ono što je ona čula bila je lumblija, otkriva Ivana Sardelić iz "Blatskih fižula". Općinske kulturne i turističke udruge pokrenule su projekt zaštite izvornosti blatske lumblije, koja je osim što je stoljetni simbol mjesta, postala i turistički brend. Podržala ih je najveća blatska tvrtka koja već punih 115 godina razvija vinogradarstvo i vinarstvo, a tržištu nudi čak 60 artikala na bazi grožđa i maslina.

Proces izrade prave domaće blatske lumblije, koja se nekad radila samo za Sve svete, u sjećanje na najmilije, prikazala je Katarina Baničević u kultnoj konobi "Zlinje". Sastojci lumblije su tada bili jako skupi i dragocjeni: orasi, mindeli (bademi), grožđice. Vrlo važni začini su muškatni oraščić, klinčić i cimet. Sa začinima treba biti oprezan jer su jako intenzivnog mirisa i okusa. Od sastojaka tu je rakija anižetarogačica, orahovac i najvažniji sastojak varenik – kuhani mošt. Bez tog sastojka lumblije ne mogu biti kako trebaju. Još je potreban šećer, vanilin šećer i tri vrste masnoće - maslinovo ulje, maslac i mast. Suhi sastojci se dobro izmiješaju, zatim se dodaju jedan za drugim tekući sastojci, sve se dobro izmiješa i na kraju dodajte kvasac s malo brašna. Važno je da tijesto odstoji dok kvasac reagira - 2 do 3 sata, što duže, to bolje. Tijesto se premijesi i peče u obliku kruščića na 180 °C 35 do 40 minuta. Lumblije su odlične za konzumaciju čim se ohlade, a interesantno je da traju i do mjesec dana na sobnoj temperaturi.

Blaćani kažu da lumblija nije samo kolač. Ona je, zapravo, priča koja govori o tradicionalnom načinu otočnog življenja, o bojama, okusima i mirisima, a sve prožeto dubokim osjećajima i romantikom. Viteško udruženje Kumpanjija u svojoj sekciji prehrambenog folklora okuplja domaćice koje po pradavnim receptima, prenošenim s koljena na koljeno, izrađuju tradicionalna jela, slastice i napitke.

Turisti i putnici namjernici odavno su prepoznali  bogatstvo tradicije i kulturne baštine, boje, okuse i mirise starih autohtonih blatskih jela, a lumblija i turistima nosi jedinstvenu  poruku – 'ne zaboravi me'. Zato se tu svi uvijek i vraćaju.