Sve više uzgajivača suncokreta

U Hrvatskoj je suncokretom zasijano 45 tisuća hektara, i uzgoj ove uljarice je u porastu. S razlogom ga nazivaju i kulturom sunca, jer je u odnosu na soju, kukuruz i ostale uljarske kulture, donekle dobro podnio visoke temperature. No, isto to sunce uzrokom je ovogodišnje prenagle zriobe zrna.

Suša nije zaobišla ni polja suncokreta Marija Milušića. Ove je godine tom kulturom zasijao 20 hektara više nego lani, nadajući se dobrom prinosu. Ipak, visoke temperature uzele su danak. Mario, na žalost, očekuje 20% lošiji urod nego lani. Zasijavši suncokret na 6 hektara i Ivan Mandić zbog štete prouzročene olujnim nevremenom morat će se zadovoljiti manjim prinosom. Nije izdržao. Vjetar ga polomio, voda ga je ubila. Imao sam osigurano, oni kažu nema ništa…

Povoljnoj računici nadaju se ratari iz Šaga. Premda je zemljište nešto lošije, suncokret i na takvim tlima, uz pravilnu prihranu i agrotehničke uvjete, može dati dobre rezultate. Nisu nekakve ogromne glave, ali je sklop dobar i ovaj suncokert obećava solidan prinos pogotovo za ovu godinu za koju kažemo bez obzira što je bilo dovoljno oborina, možemo nazvati sušnom,  govori Dragan Čolaković iz Šaga.

Dobra izmjena kulture ili plodored važni su za uzgoj suncokreta koji ne podnosi ponovljeni uzgoj na istoj površini, razmak bi trebao biti barem četiri godine. Sustavno se radi na zaštiti usjeva i na regulaciji korova koji otežava proizvodnju ove uljarice. Herbicidi su doista skupi, gotovo iza šećerne repe druga kultura koja je po cijeni doista skupa u zaštiti protiv korova, zatim također bilo bi dobro ići i u tretmane fungicidima što doista poskupljuje proizvodnju,  ističe Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Ratari smatraju da suncokret ima budućnost s obzirom na prinose koje daje  i svoju klimatsku otpornost. Ipak, upitna je otkupna cijena. Svi se nadaju da neće biti ispod 2,5 kn. Ukupna proizvodnja i potrošnja suncokretova ulja u Hrvatskoj i u svijetu postiže sve bolje rezultate. U iščekivanju cijene, pred ratarima je ipak još mnogo posla i pripreme za žetvu.