U vrtiću i ljeti zabavno i poučno

Tijekom ljetnih praznika i u vrijeme godišnjih odmora u vrtićima je manje djece, pa se grupe spajaju i osmišljavaju se posebni programi. Da u vrtiću ljeti može biti zabavno i poučno, dokazuje i primjer Dječjeg vrtića Sunčana u zagrebačkom naselju Špansko.

Dječji vrtić Sunčana u Španskom ima 610 djece i 55 odgojitelja u stalnom radnom odnosu. Vrtićke grupe tijekom ljeta se spajaju i nešto su manje, a program je prilagođen godišnjem dobu. Naravno da je ljeto nešto drugo, ne znatno za djecu drugačije, ali svakako da se radi jedan drugačiji ustroj, na način što nam je jako bitno, da se osiguravaju ugodni poticaji, pridržavamo se svih naputaka vezano za visoke temperature. Naravno da su tu puno igara s vodom, da se djeca mogu rashladiti, da bude dovoljno tekućine prisutno, a u skladu s time su rađeni i jelovnici,  ističe Jasminka Doležal, ravnateljica DV-a Sunčana

Prevladavaju djeca jasličke i mlađe vrtićke dobi, kojima ne smeta promjena okruženja, naprotiv, vesele se upoznavanju novih prijatelja preko ljeta. Moram reći da kulturu vrtića čine kako djeca, kako prostor, tako i roditelji. Dakle djeca nemaju tih problema kada idu u drugi prostor. Njima je dapače jako zabavno promijeniti prostor, pogotovo u tim stambenim objektima, nekako je sve više obiteljski, idu iz jednog boravka u drugi, dogovaraju se kako će se danas igrati,  napominje ravnateljica Doležal.

Ljetna organizacija ovisi i o podacima koje roditelji dostave anketom. Zanimanje za upis raste i zbog velikog broja programa u ovom gradskom vrtiću. Tu je dramsko-scenski program, strani jezik, rad prema koncepciji Marije Montessori, tu je ekološki program, dakle programa ima, e sada ovisi o roditeljima i njihovoj zainteresiranosti da uključe djecu u taj program, govori Doležal.

A roditeljima nakon ili uoči kratkog godišnjeg odmora, ljetni programi mnogo znače. Ljeti je lakše i jednako lijepo i odgojiteljima, koji prema dječjim iskustvima osmišljavaju nove stvari. Djeci su morski motivi posebno dragi, pa se u vrtiću peca, boji i igra s vodom.